Z garážovej firmy internetový gigant. Vyhľadávač Google oslávil 20 rokov

Vyhľadávač Google vznikol pred 20 rokmi ako projekt dvoch študentov Standfordskej univerzity. Z garážovej firmy s rovnomenným názvom vznikol gigant, ktorý dnes ovláda svetový internet.

27.09.2018 21:30
Google, vyhľadávač Foto:
Jedna z prvých verzií vyhľadávača Google
debata

Spomínate si, kedy ste po prvýkrát začali používať vyhľadávač Google? Bolo to pred piatimi, desiatimi, či pätnástimi rokmi? Roky plynú a vyhľadávač Google v týchto dňoch oslávil už 20 rokov. Len pre pripomenutie, vznikol v čase, keď sa ľudia na mobiloch s čiernobielym displejom hrávali “hada” a v rádiách počúvali debut americkej tínedžerky Britney Spears. Skrátka, bolo to už dávno.

Osudové stretnutie, bez ktorého by Google nevznikol

Nebyť osudového stretnutia dvoch ambicióznych študentov Standfordskej univerzity, Larryho Pagea a Sergeya Brina, Google by pravdepodobne nevznikol. Obaja v roku 1995 zahájili spoluprácu na vyhľadávacom nástroji s názvom BackRub, ktorý mal zjednotiť a usporiadať všetky informácie na internete. Prístup k nim mal mať každý bez rozdielu. O dva roky neskôr, 15. septembra 1997, si Larry a Sergey zaregistrovali doménu Google.com. O ďalší rok na to si prenajali aj malú garáž u Susan Wojcicki na adrese 232 Santa Margarita, Menlo Park v Kalifornii, v ktorej mala mať sídlo novovzniknutá firma Google Inc. Po nej napokon pomenovali aj vyhľadávač. Kedy presne vyhľadávač vznikol? To nikto nevie, no Larry aj Sergey sa napokon dohodli, že dňom D bude 27. september 1998.

Tip: Garáž, v ktorej vznikol Google, stojí dodnes. Nahliadnuť do nej môžete pomocou služby Street View. Všimnúť si môžete napríklad CRT monitor s pôvodným dizajnom vyhľadávača.

Kľúčových míľnikov v histórii Google bolo veľké množstvo. Vyhľadávač bol len začiatok

Čo nasledovalo potom? V roku 1999 už so zakladateľmi pracovali ďalší štyria programátori a Google sa musel presťahovať na novú adresu 2400 E v Mountain View. Vyhľadávač expandoval raketovým tempom. Už 26. júna v roku 2000 v ňom bola zaindexovaná miliarda webových stránok, vďaka čomu sa stal Google jednotkou medzi vyhľadávačmi. O štyri mesiace neskôr bola spustená služba Google AdWords, ktorá uľahčovala prepojenie ľudí a firiem v online svete. V roku 2001 Google začal vyhľadávať aj obrázky a o dva roky na to sa stal pojmom, ktorý bol zaregistrovaný aj v oficiálnom anglickom slovníku.

Prvá tlačová konferencia spoločnosti Google. Foto: Google
Google, Sergey Brin, Larry Page Prvá tlačová konferencia spoločnosti Google.

Väčší dôraz na biznis Google začal klásť v druhom tisícročí so spustením služby AdSense, ktorá položila základy pre reklamnú sieť. Úspešné ťaženie “garážovej” firmy pokračovalo, a v roku 2004 vstúpila na burzu s emisiou viac ako 19,6 miliónov akcií s cenou 85 dolárov. Ďalšie míľniky sú už všetkým známe – vznik Máp Google (2005), služby Google Earth (2005), Prekladača so štatistickým strojovým prekladom (2006) a akvizícia videoplatformy YouTube za 1,65 miliardy dolárov (2006).

Veľké veci sa v Google diali aj v poslednom desaťročí. Firma stihla predstaviť prehliadač Google Chrome (2008), vlastný mobil s Androidom (2008), vyvinúť neúspešné futuristické okuliare Glass (2010) či samojazdiace autá (2010). Stála aj pri zrode technológií, ktoré dnes využívajú stovky miliónov používateľov. Príkladom je Disk Google (2012), Obchod Google Play (2012), či Fotky Google (2015). V roku 2015 sa Google stiahol do úzadia, aby uvoľnil miesto materskej firme Alphabet. Napriek tomu, tento názov stále používa minimum ľudí. Google je jednoducho Google. V roku 2018 Google predstavil jednotnú platobnú platformu Google Pay a stal sa prvou spoločnosťou, ktorá na svoju prevádzku využíva len obnoviteľnú energiu.

Na záver zopár zaujímavostí z dielne Google.

  • Až 15 percent všetkých hľadaní za deň je úplne nových
  • Gmail vznikol na popud jediného zamestnanca, ktorému prekážalo obmedzené úložisko v štandardných e-mailových službách
  • Prekladač Google denne preloží viac ako 143 miliárd slov v 103 podporovaných jazykoch
  • navigácia Mapy Google pokrýva viac ako 55 miliónov kilometrov ciest, čo je ekvivalent 142 ciest na Mesiac a späť
  • Prehliadač Chrome aktívne používajú dve miliardy ľudí
  • Na Slovensku Google pôsobí od roku 2004. Pobočku firma otvorila 21. júna 2011

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Larry Page #vyhľadávač #Mapy Google #Sergey Brin