Mobil ako úniková cesta?

Až 75 percent ľudí siahne po svojom mobilnom zariadení, len aby sa vyhli rozhovoru s inou osobou.

02.10.2018 15:00
stay-tuned-infographic-4-1-horizontal Foto:
Až 75 percent ľudí siahne po svojom mobilnom zariadení, len aby sa vyhli rozhovoru s inou osobou.
debata
Mobilné zariadenia s pripojením na internet sa stávajú nevyhnutnými pre udržanie kontaktu s blízkymi ľuďmi, no mnohým slúžia tiež ako prostriedok na únik v rôznych spoločenských situáciách, napríklad keď sa nechcú zapojiť do rozhovoru s inými osobami.

Nedávny prieskum spoločnosti Kaspersky Lab potvrdil tento trend v správaní sa ľudí, pričom až tri štvrtiny opýtaných pripustilo, že svoje zariadenie používajú, aby predstierali svoju zaneprázdnenosť, keď sa nechcú zhovárať s niekým iným, čo len dokazuje, že potreba ochrany mobilných zariadení je dôležitá za každých okolností.

Pravdou je, že používanie mobilných zariadení umožňuje ľahšie sa vyhnúť nezáväzným rozhovorom alebo potrebe byť zdvorilý na ľudí okolo nás. Prieskum uvádza, že 72 % ľudí siaha po svojom mobile, keď nevedia, ako sa v danej spoločenskej situácií zachovať. Mobil nie je voľbou iba pre ľudí, ktorí sa snažia vyzerať zaneprázdnene alebo sa chcú vyhnúť konverzácii. Takmer polovica (46 %) pripúšťa, že svoje mobilné zariadenia každodenne používajú len na zabíjanie času a 44 % ich denne používa ako prostriedok na rozptýlenie.

Mobil nie je voľbou iba pre ľudí, ktorí sa... Foto: kaspersky.sk
Kaspersky-Lab-Stay-Tuned Mobil nie je voľbou iba pre ľudí, ktorí sa snažia vyzerať zaneprázdnene alebo sa chcú vyhnúť konverzácii. Takmer polovica (46 %) pripúšťa, že svoje mobilné zariadenia každodenne používajú len na zabíjanie času.

Okrem toho, že mobilné zariadenia slúžia na chvíľkové rozptýlenie, sú tiež záchranným kolesom pre tých, ktorí pri plnení jednoduchých úloh v každodennom živote uprednostňujú nepriamy kontakt. V skutočnosti by takmer tretina (31 %) ľudí radšej vykonávala bežné aktivity, ako je objednanie taxíka alebo pýtanie sa na cestu, kam sa potrebujú dostať, prostredníctvom webových stránok a aplikácií, pretože je to pre nich jednoduchšie ako dohováranie sa s inou osobou.

Či už nám pomáhajú vyhýbať sa priamemu kontaktu alebo vypĺňať voľný čas, naše neustále spoliehanie sa na mobilné zariadenia sa stalo dôvodom paniky v momente, keď prestanú fungovať. Tretina (34 %) ľudí sa obáva, že sa nebudú vedieť zabaviť, ak nemajú prístup k svojmu mobilnému zariadeniu, 12 percent sa dokonca obáva, že nebudú môcť predstierať zaneprázdnenosť, ak ich zariadenie nebude fungovať.

„Spoliehanie sa na mobilné zariadenia neustále pripojené na internet nás ovplyvňuje v oveľa väčšej miere, než by sme kedy očakávali. Niet pochýb o tom, že možnosť byť stále online nám dáva slobodu a robí náš moderný život ľahším. Avšak mobilné zariadenia sú tiež nevyhnutné na to, aby pomohli ľuďom prekonávať rôzne náročné spoločenské situácie,“ konštatoval Dmitrij Aleshin, viceprezident pre produktový marketing spoločnosti Kaspersky Lab.

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #internet #rozhovor #wifi #komunikácia #mobilný telefón #pripojenie na internet