Čína mala potajomky kradnúť údaje americkým firmám vrátane Apple a Amazonu

Vďaka miniatúrnym čipom umiestneným v serveroch mala mať Čína prístup k dátam mnohých amerických firiem a bezpečnostných agentúr. Podľa agentúry Bloomberg čipy do serverov umiestňovala firma Super Micro Computer.

05.10.2018 09:48
čip, počítač, procesor, výroba Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Podľa agentúry Bloomberg malo byť viacero amerických firiem vystavených mimoriadne dômyselnej a komplexnej čínskej špionáži. Dáta Applu, Amazonu a ďalších neunikli cez “deravý” softvér, ale cez elektronické obvody vyrobené firmou Super Micro Computer. Obvody mali byť umiestnené na servery počas ich výroby a kompletizácie v čínskych fabrikách. Aktivovať sa mali obyčajným spustením serveru. Všetky strany však podobnú sofistikovanú špionáž odmietajú. Apple a Amazon tvrdia, že nič podobné sa nestalo a Super Micro o žiadnych špeciálnych obvodoch údajne nič netuší. Žiadne priame dôkazy na podobné tvrdenia publikované spravodajskou agentúrou Bloomberg podľa firiem neexistujú.

Agentúra Bloomberg sa odvoláva na vlastné, rok trvajúce, vyšetrovanie pri ktorom dvaja reportéri, Jordan Robertson a Michael Riley, mali nájsť dôkazy o rozsiahlom útoku, ktorý mal Číne sprístupniť dáta 30 amerických firiem a federálnych agentúr.

Nenápadný obvod veľkosti zrnka ryže

Z čoho reportéri vychádzali? V roku 2015 Amazon kúpil spoločnosť Elemental Technologies, ktorá využívala servery dodávané spoločnosťou Super Micro Computer. V rámci utajeného bezpečnostného auditu sa spoločnosť mala zamerať na kontrolu celého hardvéru a zistiť, že v serveroch dodávaných firmou Elemental Technologies sa nachádza miniatúrny obvod, ktorý ďalšia analýza vyhodnotila ako potenciálny špionážny komponent. Ten mohol získavať rôznorodé dáta zo serverov a poskytovať ich čínskej strane.

Na základe tohto odhalenia začali americké bezpečnostné agentúry konať. Podľa Bloombergu agentúry neskôr odhalili, že zadné vrátka sa nachádzajú napríklad na serveroch v dátových centrách ministerstva obrany alebo na serveroch, ktoré spracovávajú dáta získané z dronov používaných CIA. Čína vraj mala najlepšie možné predpoklady na takýto typ útoku, keďže až 90 percent všetkých počítačov je vyrábaných práve v tejto krajine. Aby Čína mohla podobný typ útoku, či špionáže, uskutočniť, musela detailne poznať produktový dizajn a architektúru, a mať prístup ku komponentom vo fabrikách, uvádza Bloomberg.

Apple a Amazon odmietajú tvrdenia o špionážnom hardvéri

Komponenty spoločnosti Super Micro Computer využíva veľké množstvo amerických firiem, vrátane už spomínaného Amazonu, Applu či najväčších bánk v krajine. Amazon poprel, že by niektoré z jeho vyšetrovaní potvrdilo indície, na ktoré sa odvoláva Bloomberg. Apple takisto v rámci vlastného preverovania skutočností nenašiel nič, čo by potvrdzovalo, že v serveroch sa nachádzajú špionážne čipy alebo modifikovaný hardvér.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Čína #Amazon #špionáž #Spojené štáty #kybernetická bezpečnosť #Super Micro Computer