Zdražejú mobily s Androidom? Google bude výrobcom účtovať nové poplatky

Výrobcovia smartfónov budú za prístup k aplikáciám Google platiť vysoké poplatky za všetky zariadenia predávané v Európskej únii. Poplatok sa môže vyšplhať až do výšky 40 dolárov za zariadenie.

23.10.2018 12:11
mobil, smartfón, peniaze, Android, zlodej, SMS,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Google sa bráni a na pokutu Európskej komisie reaguje novými poplatkami pre výrobcov smartfónov. V konečnom dôsledku na ne doplatia samotní užívatelia v podobe vyššej ceny za smartfón. Tú môže Google nepriamo navýšiť až o 40 dolárov, ktoré bude účtovať výrobcom za prístup k jeho aplikáciám a obchodu Google Play. Poplatky budú musieť výrobcovia firme platiť za všetky zariadenia predávané v Európskej únii.

Google novými poplatkami reaguje na pokutu vo výške 4,3 miliardy eur, ktorú mu udelila Európska komisia v júli tohto roka. Google podľa nej porušoval pravidlá Európskej únie o hospodárskej súťaži, keď zneužíval svoju dominantnú pozíciu a do systému automaticky inštaloval vlastné aplikácie, vyhľadávací algoritmus a prehliadač Chrome.

Poplatky až do výšky 40 dolárov za zariadenie

Podľa nového licenčného modelu, ktorý Google zavedie v Európske únii, budú výrobcovia smartfónov za prístup k aplikáciám a obchodu Google Play platiť poplatky od 2,5 do 40 dolárov za zariadenie. Najviac by mali výrobcovia platiť za zariadenia predávané vo vybraných krajinách (Nemecko, Švédsko, Holandsko, Nórsko a Veľká Británia). Výška poplatku sa bude odvíjať aj od rozlíšenia displeja. Čím vyššie rozlíšenie bude zariadenie mať, tým vyšší poplatok by mal výrobca Googlu platiť. Ako informuje agentúra Reuters, väčšina výrobcov bude platiť približne 20 dolárov za zariadenie.

Výrobcovia sa budú môcť poplatkom vyhnúť, ak sa s Google individuálne dohodnú na preinštalovaní vyhľadávacieho algoritmu Google a prehliadača Chrome. V takomto prípade by sa mal Google s výrobcami podeliť o príjmy z reklamy generované cez vyhľadávač a prehliadač. Nové zmluvné podmienky sa budú vzťahovať na zariadenia predané od februára 2019.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Európska komisia #pokuta #android