Tip: Pozrite si príbeh Československa v online zbierke fotografií

Pri príležitosti osláv stého výročia vzniku Československa sprístupnil Google v online galérii Arts fotografie z čias prvej republiky. Zachytávajú aj zaujímavé artefakty z Čiech a Slovenska.

28.10.2018 12:30
Google Doodle, 100. vyrocie CSR, Foto:
Slovákom a Čechom Google vo vyhľadávači zobrazuje tematickú ilustráciu.
debata

Google sa pripojil k oslavám stého výročia vzniku Československej republiky. Slovákom a Čechom vo vyhľadávači zobrazuje tematickú ilustráciu zachytávajúcu Pražský a Bratislavský hrad v oválnom rámiku s číslom 100. Ilustráciu vytvorila animátorka Cynthia Cheng zo San Francisca. České Národné múzeum v Prahe v spolupráci so Slovenským národným múzeom pre platformu Google Arts tiež vytvorili online zbierku príbehov a fotografií z čias prvej republiky.

Slovenské národné múzeum od 27. apríla do 9. septembra 2018 verejnosti sprístupnilo výstavu, ktorá rozprávala príbeh Československa. Online výstava na ňu nadväzuje a príbeh zachytáva v štyroch tematických celkoch – vznik Československa, voľný čas, šport, viera v ére Československa. Výstava je dostupná na stránkach Google Arts & Culture.

Online galéria zachytávajúca príbeh... Foto: Google
Google arts and Culture, Google Online galéria zachytávajúca príbeh Československa.

Na webe si môžu návštevníci okrem iného pozrieť aj leteckú bundu M. R. Štefánika, ktorú mal oblečenú aj v osudný deň tragického letu z Udine do Bratislavy, sochu Svätého Floriána pôvodom z 19. storočia, ktorá bola v 50. rokoch minulého storočia zachránená pred jej zničením Štátnou bezpečnosťou. Galéria ponúka aj fotografie tretier Emila Zátopka, ktorý pre Československo v roku 1924 vybojoval prvú zlatú olympijskú medailu, kroniku trampskej osady Hebron či Zlatú ružu z Velehradu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Slovenské národné múzeum #100 rokov vzniku ČSR #Doodle #České národné múzeum