Riaditeľ v čínskej škole ťažil kryptomeny. Chcel ušetriť za elektrinu

Ako ťažiť kryptomeny a neprerobiť? Stačí zapojiť počítače do školskej sieti a využívať elektrinu, ktorú platí škola. Vyskúšal si to riaditeľ školy v čínskej provincii Hunan.

11.11.2018 13:20
bitcoin, dogcoin, šifrovanie, algoritmus,... Foto:
Kryptomena (bitcoin) je založená na kryptografii.
debata (1)

Ťažba kryptomien pod zámienkou zisku stále láka státisíce ľudí po celom svete. Nebyť vysokých nákladov spojených s nákupom drahého hardvéru a jeho prevádzkou, dolovanie bitcoinov či iných kryptomien by prinášalo oveľa väčšiu finančnú protihodnotu. Podľa niektorých odborníkov je dnes už diskutabilné, či výnosy z ich ťaženia sú vyššie než náklady. Riaditeľ školy v čínskej provincii Hunan sa však vynašiel. Do školskej počítačovej siete pripojil niekoľko výkonných počítačov, ktoré deň i noc ťažili kryptomeny Ethereum. Nebyť učiteľov, ktorí sa sťažovali na hluk, mohol si riaditeľ pár stoviek či tisíc dolárov k svojmu platu aj prilepšiť.

Situácia sa však otočila v riaditeľov neprospech. Po sťažnostiach na hluk, boli riaditeľovi ohlásené aj extrémne účty za elektrinu. Jeho odpoveďou bolo, že hluk, aj vyšší účet za elektrinu má na svedomí klimatizácia a kúrenie. Napokon zasiahla školská inšpekcia, ktorá v škole objavila deväť výkonných počítačov. Tie si za 1300 eur za jednu zostavu zakúpil riaditeľ a najprv ich využíval vo svojom byte. Keď však zistil, akú majú spotrebu, presunul ich do školy, kde ťažili kryptomeny v priebehu celého jedného roka. Po odhalení riaditeľa zo školy vyhodili, jeho zástupca, ktorý o aktivitách svojho šéfa vedel, dostal napomenutie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #ethereum #kryptomeny