Šošovky od Google napokon cukor v krvi merať nebudú

Google zastavil vývoj kontaktných šošoviek s čipom, ktoré by vďaka slzám dokázali zmerať cukor v krvi. Merania boli príliš nepresné.

22.11.2018 10:15
Google, inteligentná kontaktná šošovka, diabetes Foto:
Google v roku 2014 vyrobil funkčný prototyp inteligentnej kontaktnej šošovky pre diabetikov.
debata (1)

Keď Google (resp. Alphabet) v roku 2014 oznámil, že jeho dcérska firma Verily bude pokračovať s vývojom kontaktných šošoviek merajúcich glukózu v krvi, vzbudilo to náležitý záujem médií. Firma Verily dokonca vo vývoji pokročila natoľko, že zaujala aj farmaceutický gigant Novartis, ktorý s ňou začal na vývoji spolupracovať.

Šošovky mali fungovať na jednouchom princípe. Obsahovali jednoduchý bezdrôtový čip a senzor ukryté medzi dvoma vrstvami priepustného materiálu. Senzor mal zbierať dáta zo slzného filmu a cez čip ich posielať do telefónu, ktorý mal vyhodnotiť množstvo cukru v krvi. Veľkolepý nápad, ktorý by diabetikom výrazne zjednodušil život, však? Nie tak úplne. Verily v týchto dňoch oznámilo, že vývoj šošoviek sa rozhodlo ukončiť. Merania totiž ukázali, že namerané hodnoty zo sĺz sú až príliš odlišné od skutočných hodnôt.

Ani ďalší vývoj by merania nespresnil, keďže analýza glukózy zo sĺz jednoducho nie je spoľahlivá a presná. “Naša klinická štúdia na šošovkách merajúcich glukózu preukázala nedostatočnú konzistenciu v meraniach a nedostatočnú koreláciu medzi glukózou nameranou v slzách a v krvi,” uviedla firma vo svojom oficiálnom vyhlásení.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #kontaktné šošovky #Novartis #Alphabet #Verily