Legendárny pager sa po 50 rokoch vytratí zo sveta

Malé zariadenie pripnuté na opasku, ktoré prijímalo správy, sa stalo s príchodom mobilov nepotrebným. V Japonsku ho však stále používali stovky ľudí, a to napriek tomu, že posledný pager firmy vyrobili pred 20 rokmi.

05.12.2018 13:30
Tokyo Telemessage, pager Foto:
Pager od firmy Tokyo Telemessage.
debata

Spomínate si na pager (slov. pejdžer)? Malé zariadenie pripnuté na opasku sa v našich končinách síce priveľmi nerozšírilo, no v Spojených štátoch, Nemecku či Japonsku bolo veľkým hitom a vlastnil ho každý, kto niečo vo svete biznisu znamenal. Pager bol akýmsi pripomienkovačom, ktorý nahrádzal SMS správy. Nebolo z neho možné volať, ani žiadne správy posielať, bol len obyčajným prijímačom s čiernobielym displejom. Na trhu sa pager udržal rekordne dlho – tento rok oslávil 50 rokov. Poslední konzervatívci ho používali v Japonsku. V týchto dňoch poskytovateľ Tokyo Telemessage oznámil ukončenie podpory služby. Ďalšie správy už zákazníkom nedoručí.

Službu Tokyo Telemessage do týchto dní používalo zhruba 1500 Japoncov a to napriek tomu, že posledné zariadenia firma vyrobila pred 20 rokmi. Ako uviedol denník the Japan Times, pager bol populárny aj medzi zamestnancami nemocníc, nakoľko nevysielal žiadne rušivé elektromagnetické vlny. Službu Tokyo Telemessage do roku 1996 používalo viac ako 1,2 milióna predplatiteľov. S príchodom mobilných telefónov a neskôr smartfónov sa však zariadenie stalo nepotrebným.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pager #pripomienkovač