Operátori: eSIM karty už dorazili aj na Slovensko. Zatiaľ ale len v hodinkách

Virtuálne SIM karty už je možné používať aj na Slovensku. Ponúka ich zatiaľ jediný operátor, ďalší sa pripoja na budúci rok.

05.12.2018 16:00
roaming, SIM, volania, dáta, európska únia, SIM... Foto:
Ilustračné foto
debata

Technológia eSIM je už v zahraničí známa, na Slovensko však prichádza až v týchto dňoch. Vďaka nej nie je potrebné do mobilu vkladať SIM karty. Technológiu podporuje napríklad najnovší iPhone XS, s tým, že druhú SIM kartu používateľ do mobilu nemusí vkladať, iba naskenuje kód, ktorý mu virtuálnu kartu do zariadenia priradí automaticky. Podporovať eSIM však musí nie len výrobca, ale aj mobilný operátor. Na Slovensku podporu eSIM zatiaľ oznámil Orange. Zatiaľ ju budú môcť využiť len majitelia nových hodiniek od Samsungu, Galaxy Watch 46mm eSIM, ktoré operátor začal aj predávať. Podporu eSIM u ďalších zariadení plánuje Orange rozšíriť v najbližších mesiacoch.

Telekom sa pridá až na budúci rok

Slovak Telekom zatiaľ podporu eSIM nespustil, no plánuje tak urobiť v budúcnosti po úspešných testovaniach technológie. „eSIM plánujeme uviesť v budúcnosti a momentálne ju testujeme na nadnárodnej úrovni v skupine Deutsche Telekom. Do konca roka 2018 však eSIM v našej ponuke ešte k dispozícii nebude,” upresnil hovorca Telekomu, Michal Korec. O2 o podpore eSIM zatiaľ nehovorí. "V prípade akýchkoľvek noviniek zo strany O2 budeme našich zákazníkov včas informovať,“ uviedla hovorkyňa spoločnosti, Tereza Molnár. Rovnako je na tom aj 4ka.

eSIM namiesto klasickej SIM karty?

Prečo výrobcovia mobilných zariadení tlačia na to, aby eSIM nahradili tradičné SIM karty? Napríklad aj preto, lebo čip eSIM je 2-krát menší v porovnaní s klasickou nano SIM kartou. Okrem iného je aj dôvodom aj zlepšovanie vodeodolnosti telefónu, ktorému ubudne ďalší výsuvný diel. Aktivácia eSIM je u všetkých operátorov takmer identická. Zákazník získa QR kód, ktorý reprezentuje jeho konkrétny paušál. Po jeho nasnímaní sa do zariadenia uloží nové číslo, s ktorým je paušál spárovaný. Na jeden eSIM čip je možné nahrať aj viac profilov, aktívny však môže byť len jeden, pričom ten je možné aj kedykoľvek odstrániť. Medzi profilmi sa môže zákazník individuálne prepínať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #eSIM #SIM karta