Používate Google+? Sociálna sieť skončí o 4 mesiace skôr než bolo plánované

Google rozhodol, že svoju sociálnu sieť odstaví napokon o štyri mesiace skôr, než pôvodne plánoval. Objavil totiž ďalšie bezpečnostné diery, ktorých oprave už nechce venovať priveľa času.

11.12.2018 19:20
Google Gmail Foto:
Ilustračné foto
debata

Založenie sociálnej siete Google+ bol krok vedľa. Google sa napriek tomu pokúšal udržať sieť čo najdlhšie pri živote, no neúspešne. Posledným klincom do rakvy sa stala bezpečnostná chyba, kvôli ktorej boli v ohrození dáta pol milióna používateľov. Neznamená to, že dáta boli zneužité, no prinajmenšom dostať sa k nim nebolo veľmi zložité. Údaje obsahovali niektoré súkromné informácie o používateľoch, no nie prihlasovacie údaje. Pravdepodobne aj na margo toho sa Google rozhodol, že sa s projektom Google+ nadobro rozlúči. Stať sa tak malo na budúci rok v auguste, nebyť nových okolností.

Objavili ďalšie bezpečnostné diery

Firma v týchto dňoch našla v sociálnej sieti ďalšiu dieru, ktorá sa nemusí týkať státisícov, ale až niekoľkých desiatok miliónov používateľov. V ohrození sú dáta 52,5 milióna ľudí, ktorí sú v Google+ zaregistrovaní. Ku kontaktu s ich menami, e-mailami, profesiou a vekom mohli prísť do styku vývojári tretích strán, a to napriek tomu, že ich účet bol súkromný. Chybu v platforme Google objavil len nedávno a zareagoval na ňu v septembri.

“V súvislosti s objavením novej chyby sme sa rozhodli, že urýchlime ukončenie všetkých API rozhraní Google+ (pozn. API – rozhranie pre programovanie aplikácií). To nastane v priebehu nasledujúcich 90 dní,” uviedol produktový šéf z Google, David Thacker. Zároveň dodal, že prevádzka Google+ bude takisto ukončená skôr, než sa pôvodne plánovalo. Namiesto augusta 2019 tak sociálna sieť skončí už v apríli 2019. “Uvedomujeme si dôsledky pre vývojárov, no chceme v prvom rade ochrániť našich používateľov,” dodal Thacker.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sociálna sieť #Google+ #Google Plus