Taliani vynašli spôsob ako mentálne postihnutým sprístupniť umenie

Na základe výskumu s poprednými univerzitami Taliani navrhli spôsob, ako umenie sprostredkovať širokému spektru ľudí s mentálnym postihnutím, ktorí majú odlišné vnímanie reality než zdraví ľudia.

14.12.2018 13:00
Civil Society Price Foto:
Víťazné projekty Ceny EHSV pre občiansku spoločnosť za rok 2018 - (Vincenzo Griffo ôsmy zľava)
debata

Ľudia s mentálnym postihnutím majú obmedzené možnosti prístupu k umeniu, umeleckým dielam či múzeám vo všeobecnosti. Doposiaľ sa k umeniu mohli dostať len sprostredkovane s využitím technológií, no bez priameho kontaktu s ním. Talianska iniciatíva Eco-Museum vynašla spôsob ako ľuďom s mentálnym postihnutím umenie sprostredkovať z prvej ruky. Využila na to vlastné výskumy a konzultácie s viacerými talianskymi univerzitami.

Rôzne postihnutia, rôzne vnímanie reality

Cieľom prvotného výskumu bolo vytýčiť nástroje a postupy, ktoré sú pre dané postihnutie pri sprostredkovaní umeleckých diel najvhodnejšie. Vychádzali pri tom z predpokladu, že zatiaľ čo človek s konkrétnym typom postihnutia vníma okolie z jednej perspektívy, človek s iným postihnutím naň môže mať úplne odlišný pohľad. Sprostredkovanie umeleckých diel tak, aby slúžili aj na rozvoj predstavivosti človeka s postihnutím, tak musí byť veľmi individualizované.

Tretie miesto získal projekt eco-museum pod... Foto: Jasper Jacobs / Isopix
20181119JAJ1-all Tretie miesto získal projekt eco-museum pod vedením dr. Vincenza Griffa.

“Ľudia s mentálnym postihnutím majú často obmedzený prístup ku kultúrnemu dedičstvu. To vedie k sťaženému chápaniu konceptov krásy a identity, a zároveň aj zhoršenému vnímaniu charakteru miesta, v ktorom bývajú,” uviedol Vincenzo Griffo z iniciatívy Arianuova Eco-Museum. Narážal tým najmä na ľudí, ktorí svoj život trávia v ústavoch. Toto prostredie môžu podľa neho vnímať negatívne. V rámci projektu Eco-Museum, do ktorého sa zapojilo sedem psychiatrických ústavov, mali štyri desiatky účastníkov s rôznymi stupňami mentálneho postihnutia sprístupnené individualizované prehliadky múzeí. V nich za pomoci aktivít zapájajúcich niekoľko zmyslov súčasne mali možnosť naučiť sa chápať rôzne aspekty umenia, a takisto ich následne analyzovať.

Cena Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru

Projekt Eco-Museum získal tretie miesto Ceny Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru pre občiansku spoločnosť za rok 2018. Do súťaže sa tento rok zapojilo niekoľko desiatok projektov z 27 členských krajín Európskej únie. Prvé miesto získal projekt Tastes of Danube – Bread Connect, ktorý má za cieľ zbližovať ľudí rôznych vekových skupín kultúr a sociálnych pozadí. Druhé miesto získala iniciatíva SWANS z Nemecka, ktorá organizuje semináre zamerané na kariéru pre najlepšie študentky univerzít z rodín prisťahovalcov a ženy rôznej farby pleti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Eco-Museum #Tastes of Danube #EHSV