Stále čakáte na lacné SSD disky? Na budúci rok sa ich možno dočkáte

Ceny SSD diskov majú už počas budúceho roka klesnúť aj o viac ako 10 percent. Budú lacnejšie než kedykoľvek predtým. O viac ako tretinu zlacnejú aj čipy DRAM.

25.12.2018 19:03
Intel SSD 320, SSD disk, pevný disk, Flash disk Foto:
Ilustračné foto
debata

Spomínate si na prvé počítače a notebooky s SSD diskami? Ak sa v tejto téme orientujete, určite vám na um prídu najmä ich závratné ceny. Notebook s SSD diskom bol výrazne drahší než bežný model s hardiskom, nehovoriac o tom, že SSD disky sa do lacných notebookov ani nemontovali. Prvé SSD disky mali kapacitu, dnes už priemerných, USB kľúčov s cenou, ktorú by ste zaplatili za pevný disk s niekoľkonásobne vyššou kapacitou. Ak boli SSD disky drahé a nedostupné, prečo ich ľudia kupovali? Pretože boli oveľa rýchlejšie, než pevné disky. Navyše, ako býva zvykom, aj najdrahšie technológie časom zľudovejú. Dnes to už platí aj o SSD diskoch.

Disky bez pohyblivých častí (alebo aj flash pamäte) dnes už nájdete aj v najlacnejších notebookoch za dve stovky. Samozrejme tieto úložiská majú iné parametre, než drahšie SSD disky, no patria do rovnakej rodiny produktov. V súčasnosti stále platí, že SSD disky sú drahšie ako pevné disky, ponúkajú menšie kapacity a v niektorých prípadoch majú aj obmedzený počet zápisov. Ich cena však každým rokom klesá a výrobcovia počítačov a notebookov už nemusia robiť priveľa kompromisov, ak sa ich rozhodnú použiť. Podľa serveru DRAMeXchange možno v ďalšom roku očakávať ďalšie zlacňovanie SSD diskov.

SSD disky nárazovo zlacnejú aj o viac ako 10 percent

Už v prvom štvrťoku 2019 by cena SSD diskov mohla klesnúť o 10 percent. Oveľa výraznejšie budú klesať aj ceny DRAM čipov, ktoré by mohli byť ku koncu budúceho roka lacnejšie až o 35 percent. V prípade NAND flash pamätí (ktoré obsahujú aj SSD disky) bol pokles cien ku koncu roka 2018 spôsobený viacerými faktormi. V prvom rade ponuka prevýšila dopyt. Pod pokles cien sa podpísala aj obchodná vojna medzi Spojenými štátmi a Čínou, nedostatok procesorov firmy Intel a takisto aj nižšie, než očakávané, predaje nových iPhonov. “Aj keď výrobcovia pamätí znižujú kapacitu svojej produkcie, obavy z nadmernej ponuky a veľkých zásob podľa odhadov poženú ceny nadol až o 10 percent,” píše server. Kým si firmy upravia svojej zásoby a zareagujú na aktuálny dopyt na trhu, môžu ceny v priebehu roka klesnúť ešte nižšie. Ak preto uvažujete nad kúpou SSD disku, v najbližších týždňoch až mesiacoch bude ten správny čas.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pevný disk #SSD disk