Čo od mobilov čakať na budúci rok? Obrovské priblíženie a displej bez výrezu

Čakáte na mobily, ktoré svojimi foťákmi prekonajú kompakty a priblížia sa zrkadlovkám? V roku 2019 sa ich dočkáte.

27.12.2018 15:30
iPhone X, iPhone, Apple Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Vitajte v roku 2019. V roku, ktorému kraľujú fotomobily, obrovské displeje a umelá inteligencia ukrytá v “kompaktnom” tele smartfónu. Budúci rok bude plný prekvapení. Na to, aby ste zistili, čo v budúcom roku firmy predstavia, ale krištáľovú guľu nepotrebujete. Stačí si sem-tam prečítať vyhlásenia firiem a zákulisné informácie. My sme to urobili. Viete teda, na čo sa môžete tešiť?

Displej veľký ako telo samo

Rok 2018 sa niesol v duchu displejov s výrezom. Snáď všetci výrobcovia mobilov s Androidom sa snažili napodobniť Apple a predstavili vlastné modely s výrezom. Mobily, ktoré boli “na jedno kopyto”. S výrezom bolo možné kúpiť mobil za dvesto, päťsto ale aj tisíc a viac eur. Výrezy z mobilov na budúci rok nezmiznú, budú však menšie. Ako ukázal Honor či Samsung, foťák aj s reproduktorom je možné ukryť do nepraktickej výsuvnej konštrukcie. K tomuto riešeniu sa ale veľa firiem neuchýli. Budú skôr nasledovať prvé lastovičky s okrúhlym výrezom na foťák v niektorom z horných rohov displeja. Reproduktor potom ukryjú do tenkého rámu nad displejom.

S výrezom, či bez výrezu?

Alternatívou, ku ktorej sa zrejme uchýli Huawei je elegantnejší stredový výrez, ktorý už nevykrojí z displeja tak veľkú plochu. Takýto mobil zrejme v druhej polovici roka predstaví čínsky Huawei. Mobil bude mať hneď niekoľko ďalších špecifík, ale o tom až neskôr.

Zaujímavé tiež bude sledovať akým smerom sa budú uberať mobily Apple. Firma, ktorá bola dlhé roky symbolom progresívnych inovácií, ktoré na trhu nemali obdobu, dnes už zväčša len trendy sleduje a nasleduje. Podľa zákulisných informácií sa typického výrezu Apple v iPhonoch nezbaví minimálne do roku 2020. Dieru na foťák budú mať iPhony až o dva roky, ak vôbec.

Foťáky lepšie ako v kompaktoch

Najlepším fotomobilom súčasnosti (podľa neoficiálnych štatistík) je Hauwei Mate 20 Pro. Smartfón firma predstavila tento rok a zatiaľ ho žiaden iný mobil neprekonal. Čo nebolo, ale môže byť. Na budúci rok po prvýkrát uvidíme na trhu mobily s obrovským optickým priblížením. Samozrejme, obrovským na pomery telefónu, do ktorého sa priveľká optika nezmestí. Trojnásobné priblíženie sa pomaly presunie do mobilov strednej triedy a tie najdrahšie modely budú mať priblíženie rovnajúce sa jeho násobkom. Šepká sa, že Huawei predstaví model P30 Pro s až 10-násobným priblížením! Pribudnúť by na ňom mal aj 3D senzor na presnejšie skenovanie objektov a vytváranie ich digitálnych kópií.

Tu sa už presúvame aj do sekcie rozšírenej reality. Na ňu bude potrebný oveľa väčší výkon a v ideálnom prípade aj strojové učenie. Ako ukázal Apple, najväčšie prekvapenia sa môžu ukrývať pod pokrievkou. Nebude to už len klasický procesor, ale najmä jeho neurónová časť, ktorá zabezpečí akceleráciu a spracovanie umelej inteligencie. Napríklad taký čip A12 Bionic od Apple má až 8-jadrovú neurónovú časť, ktorá zvládne spracovať až 5 biliónov operácií za sekundu. Takéto, či dokonca lepšie čipy bude možné očakávať aj v mobiloch iných značiek.

Mobily budú lámať cenové rekordy

Cena už nerozhoduje o tom, či si niekto kúpi, alebo nekúpi konkrétny mobil. Nehovoríme však o lacných mobiloch, či mobiloch strednej triedy, pri ktorých je cena stále dôležitá, ak nie najdôležitejšia. Vlajkové lode už dávno prekonali magickú tisíceurovú hranicu. Ako sa ukázalo, technologickí nadšenci a tí, ktorí nemajú hlboko do vrecka, nemajú problém zaplatiť za mobil cenu, za ktorú by si mohli kúpiť týždňovú dovolenku pre celú rodinu v Emirátoch. Výrobcovia to vedia, preto sa neboja ceny z roka na rok zvyšovať. Veľmi im v tom pomohol Apple, ktorý otestoval, koľko sú ľudia ochotní zaplatiť za najnovší mobil, ktorý po jednom, či dvoch rokoch opäť vymenia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #Apple #Samsung #smartfón #kompakt #Huawei #Honor #optické priblíženie