Tip: Nový mobil? Tieto aplikácie si doň určite nainštalujte

Dostali ste nový mobil pod stromček alebo ste si len predĺžili paušál od operátora a mobil ste dostali “grátis”? Tieto aplikácie sa vám v ňom môžu zísť.

30.12.2018 16:40
mobilné aplikácie, mobil, aplikácie, whatsapp,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Každý nový smartfón si pred použitím vyžiada niekoľko hodín pozornosti. Okrem nastavenia všetkých účtov, prístupových údajov a hesiel je potrebné synchronizovať aj kontakty a aplikácie. Prinášame vám niekoľko tipov na najužitočnejšie aplikácie, ktoré by vo vašom novom (ale aj staršom mobile) rozhodne nemali chýbať.

Aplikácie na predpoveď počasia

Jednu takú už v mobile isto máte. Aplikácia s predpoveďou počasia, ktorá sa nachádza v Androide či iOS však toho veľa neponúka. Čo tak vyskúšať jednu z najlepších aplikácií tohto druhu, ktorá je navyše úplne zadarmo? Na tvorbe YR sa podieľal aj Nórsky meteorologický inštitút a okrem veľmi peknej grafiky ponúka aj detailné informácie o počasí vrátane predpovede zrážok, vetra a tlaku, a to až na osem dní dopredu. Ak by ste si chceli vyskúšať graficky ešte prepracovanejšiu aplikáciu, siahnite po WeatherPro, ktorý má okrem plateného aj bezplatný variant.

YR

Android, iOS

WeatherPro Free

Android, iOS

Aplikácie na komunikáciu

Skype určite poznáte, WhatsApp a Viber tiež. Máte ich aj v mobile? Ak nie, môžete si ich rýchlo stiahnuť kliknutím na niektorý z odkazov nižšie. Mimochodom, vedeli ste, že WhatsApp môžete používať aj na počítači? Stačí si doň stiahnuť rovnomennú aplikáciu a cez skener QR kódov priamo v mobilnej aplikácii si aktivujete aj jej desktopovú aplikáciu. Kamarátom tak už nemusíte posielať správy pracným ťukaním do mobilu.

WhatsApp

Android, iOS, WhatsApp pre počítače

Skype

Android, iOS

Viber

Android, iOS

Aplikácie na poznámky všetkého druhu

Nestačí vám klasický notes v mobile? Píšete si dlhšie poznámky alebo nákupný zoznam na hárok papiera? Už nemusíte. Vyskúšajte aplikáciu Evernote, ktorá je aj zadarmo (na bežné použitie úplne postačí) a môžete si v nej zapisovať nie len dlhšie poznámky, ale pokojne aj cestopisy. Navyše kopírovanie textu je veľmi jednoduché vrátane inteligentného formátovania textu, aké v iných aplikáciách ani nenájdete. Všetky poznámky sú automaticky zálohované na severoch a pristupovať k nim môžete aj cez počítač, kde ich rýchlo upravíte, doplníte či vymažete. Vytvorte si napríklad itinerár svojej cesty a skopírujte si do dokumentu časti stránok či odkazy. Dobrou, ale aj zlou správou je, že synchronizáciu môžete využiť na dvoch zariadeniach súčasne (viac je už spoplatnených).

Alternatívou je aplikácia Todoist, ktorá nie je ničím iným než inteligentným poznámkovým blokom a kalendárom. Výhodou je, že je zadarmo.

Evernote

Android, iOS, Evernote na počítač

Todoist

Android, iOS

Aplikácie na učenie sa jazykov

Vždy ste si hovorili, že by ste sa radi naučili nový cudzí jazyk, len nikdy naň nemáte čas? Päť či desať minút denne by ste si ale nájsť vedeli, však? Ak je časová tieseň jedným z hlavných dôvodov, prečo sa učeniu cudzích jazykov vyhýbate, vyskúšajte Duolingo. Aplikácia je zadarmo (s platenými variantmi) a po malých krôčkoch a hravou formou vás naučí jeden či viacero cudzích jazykov z ponuky, ktorá sa neustále rozširuje. V minulosti bola aplikácia dostupnejšia, dnes sa musíte viac snažiť, aby ste sa vyhli dokupovaniu rôznych balíčkov. Ale dá sa to. Ak máte iPhone, môžete skúsiť aj bezplatnú aplikáciu na učenie sa angličtiny. Zdokonaliť v nej môžete najmä svoju gramatiku.

Duolingo

Android, iOS

Angličtina: čas a slovesa AJ

iOS

Aplikácie vašej banky a mobilného operátora

Prístup k internet bankingu sa hodí vždy. Ak ste na ceste, nemusíte otvárať notebook, aby ste zistili či vám prišla výplata na účet. Všetky slovenské banky dnes už majú svoju mobilnú aplikáciu. Stiahnite si tú od vašej banky a vyskúšajte napríklad prihlasovanie sa do mobilného bankingu pomocou rozpoznávania tváre. Veľmi užitočná môže byť aj aplikácia vášho mobilného operátora. Zistíte nie len zostatok voľných minút a megabajtov, ale môžete si tiež aktivovať niektoré doplnkové balíčky – napríklad balík voľných minút či denný balík dát.

Telekom

Android, iOS

Orange

Android, iOS

O2

Android, iOS

4ka

mobilnú aplikáciu zatiaľ nemá

Prekladač na cesty

Napokon, nehodí sa len na cesty, ale kdekoľvek, kde prídete do styku s cudzím jazykom. Bezplatný Prekladač Google je v súčasnosti najrozšírenejším online prekladačom, ktorý dokáže preložiť slová aj celé vety do niekoľkých desiatok svetových jazykov. Okrem toho pomôže aj s výslovnosťou a dokonca dokáže prekladať aj v reálnom čase. Stačí kliknúť na ikonu fotoaparátu v aplikácii a namieriť mobil na text na menu či vývesnej tabuli. Na displeji sa vám okamžite zobrazí preklad. To sa hodí, ak cestujete do zahraničia a čašník vám namiesto anglického menu doniesol menu v rodnom jazyku.

Prekladač Google

Android, iOS

Zistite koľko utrácate

Ak máte radi prehľad vo svojich financiách či útratách, môže sa vám zísť jedna z mnohých aplikácii na mikromanažment príjmov a výdajov. Aplikácia Spendee patrí medzi tie podarenejšie, navyše je zadarmo. Môžete v nej získať veľmi presný prehľad o tom, koľko míňate, koľko ešte minúť môžete a či ste si vďaka svojej disciplíne dokázali ušetriť nejaké to euro. Samozrejme aplikáciu musíte aj aktívne využiť a útraty a príjmy do nej zaznamenávať. Na rozdiel od iných aplikácií je to ale otázkou dvoch-troch kliknutí. Cestujete s kamarátmi na výlet? Potom vám dozaista pribudne jedna vráska na čele kvôli prepočítaniu kto je komu čo dlžný. Jeden zaplatí kávu, druhý obed, tretí vstup do múzea. Vyskúšajte aplikáciu Splitwise, ktorá vám výdavky členov výpravnej družiny zráta a rozdelí rovným dielom. Po návrate domov tak viete, ktorému kamarátovi máte niečo doplatiť či vrátiť.

Spendee

Android, iOS

Splitwise

Android, iOS

Navigácia do mobilu

Android aj iOS už vlastné mapové aplikácie aj s navigáciou obsahujú. Kým na Androide sú to Mapy Google, na iOS sú to Apple Maps. Čo tak ale vyskúšať Waze? Aplikácia je zadarmo a ak ju už nevyužívate, určite ste o nej aspoň počuli. Na rozdiel variantu od Google a Apple je jej navigácia veľmi presná a ešte presnejšie sú aj zobrazované dopravné informácie.

Waze

Android, iOS

Spravodajstvo z prvej ruky

O aktualitách zo sveta, politiky či šoubiznisu sa nemusíte dočítať len na spravodajských serveroch na prehliadači. Oveľa pohodlnejšie je stiahnuť si mobilnú aplikáciu a čítať novinky priamo v nej. Okrem prispôsobeného zobrazenia si môžete napríklad nastaviť aj instantné notifikácie, ktoré sa vám na displeji mobilu zobrazia okamžite, ak sa niečo vo svete udeje. Vyskúšajte napríklad našu mobilnú aplikáciu pre Android a iOS. Ak vám nerobí problémy angličtina, siahnuť môžete aj po Deutsche Welle či BBC News.

Pravda.sk

Android, iOS

Deutsche Welle

Android, iOS

BBC News

Android, iOS

Aplikácie na rýchly relax a meditáciu

Skúsili ste niekedy meditovať? Možno je načase. Aplikácia Headspace je jednou z najlepších aplikácií tohto druhu. Naučí vás nie len meditovať, ale aj koncentrovať sa, či získať nové nabudenie a nadšenie pre prácu. Jediným problémom je, že najlepšie lekcie v aplikácii sú platené a sú v angličtine. Ak máte naopak len problém so spánkom či rýchlym relaxom (v angličtine nazývaným power nap), vyskúšajte bezplatnú aplikáciu Pzizz, ktorá vás nie len uspí ale aj na pár minút zrelaxuje. Opäť ale len v angličtine. Dobrá správa na záver – naozaj to funguje.

Headspace

Android, iOS

Pzizz

Android, iOS

Aplikácie na cestovanie s rozumom

Nákup leteniek je obvykle spojený s dilemou, kedy letenku kúpiť, aby bola čo najlacnejšia. Bežní predajcovia leteniek vám to samozrejme z pochopiteľných dôvodov nepovedia. Napovie vám však mobilná aplikácia Hopper, ktorá na základe dlhodobých pozorovaní vie odhadnúť, kedy budú letenky do zvolenej destinácie najlacnejšie. Odhad nie je presný, ale len približný, čo ako vôdzku pri kúpe letenky určite pomôže.

Ak hľadáte lacné letenky a neprekážajú vám prestupy, dlhšie čakania a cesty, ktoré namiesto troch trvajú aj šesť hodín, vyskúšajte vyhľadávanie leteniek pomocou českej aplikácie Kiwi.com alebo nemeckej Kayak. Obe dokážu nájsť nie len najlacnejšie lety jednej spoločnosti, ale aj kombinácie najrôznejších le­tov.

Hopper

Android, iOS

Kiwi.com

Android, iOS

Kayak

Android, iOS

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobilné aplikácie #AppkyzVATky #Appky