Operátori: Slováci esemeskujú menej a využívajú viac dát, potvrdil Silvester

Až na jedinú výnimku Slováci poslali na prelome rokov výrazne menej esemesiek ako pred rokom. Radšej si zatelefonovali alebo napísali cez sociálne siete.

02.01.2019 12:00
Mobil Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Esemeskám síce umieráčik ešte ani zďaleka nezvoní, no ich využívanie progresívne klesá. Ľudia namiesto písania textových správ radšej dátujú. Neznamená to, že správy neposielajú, len namiesto klasických SMS na ich odosielanie využívajú dáta. Oveľa populárnejšie sú sociálne siete, rozšírené multimediálne správy typu iMessage a komunikačné aplikácie ako WhatsApp či Viber. Dôkazom je aj prevádzka všetkých štyroch mobilných operátorov, ktorým na prelome rokov výrazne narástla dátová prevádzka a volania, no poklesol počet odoslaných SMS správ. Jedinou výnimkou je v tomto prípade 4ka.

Rástol počet hovorov a MMS

U všetkých štyroch mobilných operátorov medzi Silvestrom a Novým rokom narástol počet uskutočnených hovorov. Kým v Telekome to boli 4 milióny (v porovnaní s 3,6 miliónmi spred roka), v Orange 8,3 milióna (6,6 milióna pred rokom), v O2 5,6 milióna (4,7 milióna pred rokom) a v 4ke 1,6 milióna (1,1 milióna pred rokom).

Okrem telefonátov vzrástol aj počet odoslaných MMS správ, aj keď ich počet je stále v porovnaní s SMSkami zanedbateľný. Najviac MMS odoslali zákazníci Orange (412-tisíc). Nasledoval Telekom (182-tisíc) a O2 (184-tisíc). MMS správy v sieti najmladšieho operátora nie je možné odosielať.

SMS zaznamenali výrazný prepad a dáta lámu rekordy

Spomínaný pokles počtu odoslaných SMS správ bol najvýraznejší v Orange. V porovnaní s minulým rokom jeho zákazníci odoslali o 400-tisíc SMS menej (3,9 milióna oproti 4,3 miliónom). Podobne však na tom boli aj ostatní operátori. V Telekome SMS poklesli z 3,45 na 3,25 milióna, v O2 z 5,2 na 4,9 milióna. U 4ky naopak počet SMS zanedbateľne vzrástol, z pôvodných 945 na 978 tisíc.

U troch zo štyroch operátorov narástlo množstvo prenesených dát. Výnimkou je Telekom, ktorý dáta do štatistík nezahrnul. Nie je preto možné tento trend celoplošne potvrdiť. V Orange narástla dátová prevádzka o 58 percent na 162 terabajtov, pričom drvivá väčšina bola prenesená v LTE sieti. V O2 bola takisto prenesená väčšina dát v LTE sieti. Oproti minulému roku objem prenesených dát v O2 vzrástol o 240 percent na 142 terabajtov. U štvorky sa prenieslo o 10 terabajtov dát viac (63 oproti 53 terabajtom).

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilní operátori #Slovak Telekom #Orange #O2 #Silvester #Nový rok #4ka