Za koľko eur by ste boli ochotní vzdať sa Facebooku? Štúdia výsledkami prekvapila

Všetko má svoju cenu. Aj obyčajná prítomnosť na sociálnych sieťach. Americkí vedci si dali za cieľ zistiť, akú hodnotu má pre ľudí Facebook. Uhádnete, za koľko eur by ho bola väčšina ochotná opustiť?

05.01.2019 17:00
facebook, sociálna sieť Foto:
Ilustračné foto.
debata (30)

Kto nie je na Facebooku, ako by ani nebol. Možno ste sa s tým sami stretli, keď ste si od niekoho žiadali kontakt na sociálnej sieti a odpoveďou vám bolo, že na Facebooku svoj účet nemá. A možno sa tento scenár objavil v opačnom garde. Nie každý je na Facebooku, no ten, kto áno, si už pravdepodobne zvykol na to, že má všetky informácie a aktuality po ruke. Opustiť sociálnu sieť na niekoľko dní, mesiacov či dokonca navždy, nie je jednoduché. Je to však možné. Tím vedcov zo štyroch amerických univerzít si dal za cieľ zistiť, akú cenu má pre ľudí prítomnosť na Facebooku. Výsledok neprekvapil – nie je to málo.

Cena za opustenie Facebooku je vysoká

Vedci svoju štúdiu publikovali v magazíne Plos One. Vzorky typických používateľov Facebooku v Spojených štátoch sa pýtali, za akú cenu (v dolároch) by boli ochotní prestať používať túto platformu. Cieľová suma bola vypočítaná formou aukcie, v ktorej si mohli používatelia “vydražiť” minimálnu sumu, ktorú by im vedci mali zaplatiť, aby prestali Facebook používať. V niektorých aukciách bola táto suma nízka. Napríklad za hodinu neaktivity by väčšine postačilo vyplatiť 1,84 dolára, za tri dni 15,73 dolára alebo za celý týždeň 38,83 dolára. Uhádnete aká suma by bola pre väčšinu respondentov adekvátna výmenou za ročnú prestávku?

U ľudí, ktorí sú na Facebooku aktívnejší, je pravdepodobnejšie, že si za jeho opustenie vypýtajú viac peňazí než tí, pre ktorých je sociálna sieť len “spojivom” medzi kamarátmi. Cena za opustenie sociálnej siete bola vysoká. Pohybovala sa v rozpätí od 1139 až po 2076 dolárov. Viac by si vypýtali študenti než dospelí. “Ľudia sa nechcú vzdať sociálnych sietí z niekoľkých dôvodov. Používajú ich napríklad kvôli pocitu spojenia s komunitou a podpory zo strany rovesníkov, aj keď v skutočnosti ich môžu (sociálne siete) naopak oddeľovať od skutočnej a zmysluplnej medziľudskej komunikácie,” uviedol pre server ABC news profesor Neha Chadhary z Harvard Medical School.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálne siete