Slovenskí študenti si zmerajú sily v zhotovení funkčných robotov z Lega

V týchto dňoch vrcholia regionálne turnaje súťaže First Lego league, do ktorej sa na Slovensku zapojili stovky detí. Ich úlohou je navrhnúť a skonštruovať funkčný model tematického robota.

13.01.2019 16:25
First Lego league Foto:
Súťaž v zhotovení funkčných robotov First Lego league.
debata

Žiaci vo veku od 9 do 16 rokov od siedmeho decembra minulého roka do 15. januára 2019 súťažia v navrhovaní a skonštruovaní robotov zo stavebníc Lego. Ich úlohou je zamyslieť sa nad tým, aký by bol život na kozmickej lodi, na Medzinárodnej vesmírnej stanici, či na inej planéte. Následne majú za cieľ identifikovať problémy, ktorým by ľudia vo vesmíre čelili a navrhnúť preň riešenie.

Žiaci súťažia v tímoch v štyroch kategóriách – Robot design, Tímová spolupráca, Prezentácia výskumného projektu a Robot game. Do tohto ročníka súťaže sa zapojilo až 720 detí, ktoré vytvorili 98 tímov. Vo štvrtej disciplíne budú mať žiaci so svojimi robotmi za cieľ vykonať vopred stanovené úlohy na ihrisku, za ktoré zbierajú body.

Porota bude hodnotiť úspešný výkon robotov na hracej ploche. Napokon sa 14 súťažných tímov zo Slovenska stretne so svojimi protihráčmi z Čiech. Sily si zmerajú 9. februára v priestoroch Fakulty informatiky a informačných technológií STU v Bratislave. Štyri najlepšie tímy následne postúpia na stredoeurópske finálne súťaže First Lego League v rakúskom Bregenzi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lego #First Lego league