Začalo sa odpočítavanie. Podpora Windows 7 o rok skončí

Windows 10 bude o rok jedinou verziou operačného systému, pre ktorú Microsoft vydáva aktualizácie. Používatelia staršieho Windows 7 budú mať problém.

17.01.2019 16:22
Microsoft Windows, operačný systém, Windows XP,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Ak používate Windows 7 a zvykli ste si na aktualizácie poskytované Microsoftom, zostáva vám posledný rok. Po 14. januári 2020 už Microsoft nebude ďalšie aktualizácie pre túto verziu operačného systému vydávať. Užívatelia tak budú mať na výber len dve možnosti – buď budú používať „deravý“ systém alebo si nainštalujú novšiu verziu s číslom 10.

Po tom, čo Microsoft ukončí vydávanie aktualizácií pre Windows 7, budú môcť jeho užívatelia fungovať aj naďalej rovnako ako boli zvyknutí. Pred malvérom ich môže chrániť antivírus, ktorý však novoobjavené diery v systéme nezapláta. Ak sa preto objaví vážna zraniteľnosť systému (a to sa pravdepodobne s odstupom času aj stane), jeho užívatelia nebudú stopercentne chránení.

Čo bude ďalej?

Oficiálna podpora pre Windows 7 skončí len pre verziu určenú koncovým používateľom. Podnikoví používatelia ešte dostanú niekoľko mesiacov podpory navyše, ak si za ňu zaplatia. Microsoft bude musieť nasadiť silné páky na to, aby viac ako tretinu všetkých svojich používateľov presvedčil, aby svoj systém aktualizovali. Nebude to mať ale jednoduché. Prechod na Windows 10 je v súčasnosti spoplatnený (v minulosti bol zadarmo) a motivovať viac ako 36 percent všetkých zákazníkov s Windows 7 k prechodu môže byť veľmi náročné, ak nie nemožné.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #operačný systém #Windows 10 #Windows 7