VIDEORECENZIA: Posledný z hranatých telefónov Sony Xperia XA2

Jeden z posledných japonských samurajov hrdo kráčajúcich proti stádovitosti oblých telefónov. Sony Xperia XA2 je odolný telefón s výraznými kovovými hranami. Zadnú časť telefónu vyrobili z odolného plastu a je mierne vydutá. Z tohto technologického riešenia nebudú nadšení ľudia zvyknutí pracovať s mobilom položeným na stole, keďže počas písania textu sa mobil mierne kýva.

19.01.2019 13:00
debata (3)
Video

Na zadnej strane telefónu sa nachádza čítačka odtlačkov prstov a 23 MP fotoaparát. Po bokoch nájdeme napríklad 3,5 mm audio jack, ovládač hlasitosti, kruhový zámok displeja, spúšť fotoaparátu, reproduktor či novší typ USB-C portu nahrádzajúci microUSB. Po vytiahnutí SIM karty sa telefón automatiky reštartuje a po opätovnom naštartovaní ako prvá prišla nechcená reklama v podobe kúpy lacnejších lístkov na hokej. Problém s neželanými reklamami môžu mať užívatelia aj v prípade, ak si ponechajú nainštalovanú bezplatnú verziu antivírusového programu.

Prednú časť tvorí FullHD displej s uhlopriečkou 13,2 centimetra, ktorý sa nevezie na vlne extra širokouhlých displejov a pomer strán je štandardných 16 : 9. Vpredu umiestnený fotoaparát robí zábery maximálne v rozlíšení 8 Mpx.

Telefón poháňa čipset Snapdragon 630, 3 GB RAM a 32 GB vnútorná pamäť. Práve veľkosť úložného priestoru patrí k tomu lepšiemu, čo sa dnes dá nájsť v strednej triede. Fanúšikovia hier na mobile bez problémov rozbehnú napríklad Pokemon Go a príjemným prekvapením bolo plynulé hranie graficky náročnejšej hry Need for Speed No Limits. Ďalším plusom je kapacita batérie veľkosti 3 300 mAh, ktorá pri bežnom používaní umožňuje telefón nabíjať raz za dva dni. Aktuálne sa mobil dá na slovenskom trhu zohnať približne za 240 eur.

Fanúšikov selfie fotiek poteší spúšťanie samospúšte pomocou gesta otvorenej dlane. Menej radosti môžu spôsobiť nepodarené zábery, na ktorých je hlava neúmerne malá k telu. Niežeby telefón nevedel spraviť pekné fotky, ale niekedy na ne potrebuje viac pokusov v porovnaní s drahšími modelmi. Na prehrávanie fotiek aj hudby má Xperia vlastné appky, ktoré sú prehľadné a prácu s nimi zvládne aj úplný začiatočník. Kvalita samotných fotiek aj videa je na strednú triedu prijateľná. Drobné problémy v podobe rozmazaného nočného osvetlenia vyniknú hlavne počas fotenia v noci.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Sony #mobilný telefón #Xperia XA2