WhatsApp plánuje zabrániť šíreniu falošných správ. Obmedzil ich zdieľanie

Každú správu odoslanú cez WhatsApp budete môcť preposlať maximálne päťkrát. Služba chce takto zatočiť so šírením falošných správ (tzv. fake news).

22.01.2019 10:51
Instagram, Whatsapp, mobilná aplikácia,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Falošné či poplašné správy sa šíria ľahko, pretože ľudia na ne reagujú zväčša okamžite a s prívalom veľkého množstva emócií. Len málokto si predtým, než falošnú správu zazdieľa či prepošle kamarátom, položí otázku, či informácia v nej môže byť naozaj pravá. Ešte menej ľudí si správu či pôvodný zdroj aj overí. Bežne sa potom stáva, že sociálne siete sú doslova preplnené správami o nových liekoch na rakovinu, vesmírnych telesách, ktoré zničia zem, mimozemšťanoch či politických spiknutiach.

Ako účinne bojovať s fake news? Nikto ani len netuší…

Sociálne siete majú veľký problém, keď sa snažia so šírením “fake news” zatočiť. Zatiaľ nenašli žiaden účinný nástroj, ktorý by ľuďom neubral zo slobody vyjadrovania, a zároveň príliš nezasahoval do ich súkromia. Skúšajú preto všeličo. Keď už prevencia nefunguje, na šírenie hlúpostí a najrôznejšej propagandy reagujú až dodatočne. Príkladom je Facebook, ktorý len pred niekoľkými dňami odstránil 500 stránok zo strednej a východnej Európy. Stránky sa podľa sociálnej siete vyznačovali koordinovanou a neautentickou aktivitou.

V týchto dňoch sa k boju proti zdieľaniu falošných správ pridáva aj WhatsApp. Užívateľom obmedzí možnosť viacnásobného zdieľania jednotlivých správ z komunikácie. Kým doteraz mohli užívatelia jednu správu preposlať až 20-krát, po novom tak budú môcť urobiť už len päťkrát. Facebook, ktorý je vlastníkom komunikačnej platformy WhatsApp, tieto obmedzenia po prvýkrát vyskúšal pred šiestimi mesiacmi v Indii. Po pol roku prišiel rad na celý svet. Nové pravidlá sa vzťahujú na každého, teda aj na tých, ktorí len preposielali fotografie viacerým kamarátom či rodinným príslušníkom. Po novom ich nemôže byť viac než päť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #Whatsapp #falošné správy #fake news