Používate iPhone? Pozor na závažnú chybu, ktorá ohrozuje aj vás

Na prvý pohľad chybu nenájdete. Vďaka “deravej” službe FaceTime vás však môžu ľudia odpočúvať bez toho, aby ste o tom vedeli.

30.01.2019 14:28
apple, iphone, mobil Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Tí, ktorí používajú mobily, tablety a počítače Apple službu s názvom FaceTime určite poznajú. Tí ostatní by o nej mali vedieť aspoň to, že je to funkcia, ktorú slúži na uskutočňovanie hlasových a videohovorov bez potreby využitia mobilnej siete – hovory aj videohovory fungujú len cez dáta. Funkcia je medzi používateľmi iPhonov veľmi obľúbená aj preto, že vďaka nej sa nemusia zaoberať roamingovými poplatkami pri telefonátoch kamarátom a známym, ktorí používajú, rovnako ako oni sami, iPhone.

V posledných dňoch sa na internete začali objavovať informácie o tom, že funkcia FaceTime má závažnú chybu. Apple v oficiálnom vyhlásení uviedol, že chyba vo FaceTime naozaj existuje a firma aktuálne pracuje na jej odstránení. Koho sa teda chyba týka a v čom spočíva?

Volajúci vás môže odpočúvať, aj keď hovor nepríjmete

Problém je v zabezpečení komunikácie medzi dvoma účastníkmi hovoru. Kým hovor by mal prebiehať len medzi volajúcim a volaným, kvôli chybe môže byť do hovoru “prizvaná” aj iná osoba bez toho, aby o tom volaný vedel. Čo je dôležité, volaný nemusí hovor ani prijať, jeho mikrofón, a dokonca aj predná kamera sa môžu spustiť automaticky. Stačí, ak volajúci uskutoční skupinový hovor v rámci ktorého prizve samého seba. Následne už môže “odpočúvať” volaného.

Ako je možné sa chrániť? Jedinou účinnou ochranou je vypnutie funkcie FaceTime. Apple zatiaľ aktualizáciu nevydal a aj keď tak plánuje urobiť, môže to trvať ešte niekoľko dní.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #bezpečnostná chyba #FaceTime