Výrobcovia mobilov viac recyklujú. Samsung bude meniť aj nabíjačky

Výrobcov, ktorí obmedzujú množstvo použitých plastov pri výrobe a balení mobilov, neustále pribúda. Samsung bude vyrábať nabíjačky z matného plastu.

31.01.2019 16:33
mobilné telefóny, smartfón, mobil, telefón,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Ako bol zabalený váš mobil, keď ste si ho zakúpili? Mali ste na displeji nalepenú plastovú fóliu, slúchadlá zabalené do plastového remienka a nabíjačku obalenú samolepkou proti poškriabaniu? Pravdepodobne áno. Väčšina výrobcov pri balení mobilov stále využíva nadmerné množstvo plastov. Alternatíva je pritom úplne prostá – stačí plast vymeniť za papier, ktorý sa v prírode rýchlo rozloží.

Niektorí výrobcovia spotrebnej elektroniky sa v posledných rokoch rozhodli vyjsť v ústrety environmentálne udržateľnému baleniu ich produktov. Plasty nahradili spomínaným papierom, prípadne si poradili aj bez neho. Krabičky od mobilov sú takisto menšie a veľmi kompakttné, čo môže byť problém najmä vtedy, keď chcete mobil zabaliť späť a predať. K firmám, ktoré si vybrali ekologickejšiu cestu, sa v týchto dňoch pridáva aj Samsung.

Firma oznámila, že od prvej polovice budúceho roka bude svoje produkty vrátane mobilov baliť ekologickejšie. Plastov sa úplne nezbaví, no namiesto lešteného plastu použije napríklad matný recyklovaný plast, a rovnako tak aj recyklovaný papier. Inak teda budú vyzerať napríklad nabíjačky k mobilom, ktoré už nebudú mať plastový obal, ale vyrobené budú z matného plastu, na ktorom nebudú škrabance natoľko viditeľné.

Samsung v podstate kopíruje Apple, ktorý od roku 2017 začal baliť iPhony do jedinej plastovej fólie. Z balenia firma vyhodila aj plastovú škatuľku na slúchadlá. Od roku 2018 už Apple balí iPhony do škatuľky z recyklovaného papiera, bambusu a cukrovej trstiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Samsung #obaly #recyklovanie