Apple možno vymení klasické klávesnice za dotykové, ukazuje patent

Apple si patentoval nový typ klávesnice, ktorej súčasťou už nebudú klávesy tak, ako ich poznáte. Hybridná klávesnica bude fungovať na pomedzí klasickej a dotykovej klávesnice.

05.02.2019 10:00
notebook, apple, laptop, macbook, macbook air Foto:
Ilustračné foto
debata

Nejaký druh trápenia s klávesnicou už zažil každý. Stačí malá omrvinka, nepozornosť, či nešikovnosť a klávesnicu môžete v lepšom prípade sušiť, čistiť, ak nie úplne vyhodiť. Svoje o tom vedia aj majitelia notebookov, ktorým aj malá špinka pod klávesou môže strpčiť prácu. Nie je tomu tak dávno, čo prišlo Lenovo s riešením v podobe výlučne dotykovej klávesnice v hybridnom notebooku Yoga Book. Ukázalo sa však, že dotykové tlačidlá majú množstvo nevýhod. Písať na takejto klávesnici bez toho, aby ste sa pozerali, kam smerujú vaše prsty, skrátka nie je možné. Ak by ste aj boli schopní písať všetkými desiatimi bez pozerania na ruky, nevyhnete sa mnohým preklepom.

Poradí si Apple s neobratnou dotykovou klávesnicou?

Apple možno už onedlho ukáže, ako je možné sa s problémom dotykových klávesníc vysporiadať. Patentoval si nový typ klávesnice, ktorá sa už o niekoľko mesiacov môže objaviť v MacBookoch. Namiesto tlačidiel, ktoré je potrebné fyzicky stlačiť, bude mať len jednoliatu plochu pokrytú flexibilným materiálom alebo sklom, ktorý bude možné jemne stlačiť. Pod flexibilnou plochou sa bude nachádzať druhá, tentokrát už dotyková, plocha, ktorá zaznamená stlačenie. Klávesy by navyše mali byť od seba fyzicky oddelené malou jamkou alebo reliéfnou štruktúrou. Vďaka tomu by užívateľ nestratil prehľad o tom, či má prsty na klávesoch rozložené správne.

Na stlačenie by mala virtuálna klávesa zareagovať podobnou haptickou odozvou ako domovské tlačidlo pri odomykaní starších iPhonov 7 či 8, ktorého mechanizmus bol nahradený dotykovou plochou reagujúcou na silu stlačenia. Zaujímavosťou tohto typu klávesnice bude možnosť zobrazovania znakov podľa potreby. Aj keď sa poloha tlačidiel nezmení, zmeniť sa môžu ich popisky.

Odolnejšie, ale aj tenšie notebooky

Apple bol od predstavenia poslednej generácie MacBookov kritizovaný za malú nenápadnú zmenu v konštrukcii ich klávesnice, ktorá si môže všimnúť každý jeden užívateľ. Klávesy majú kvôli odlišnej mechanike a prídavnej silikónovej membráne horšiu odozvu. Nová klávesnica by tento problém mohla vyriešiť. Notebooky by mohli byť tiež o pár milimetrov tenšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #klávesnica #MacBook #Yoga Book #dotyková klávesnica