Samsung onedlho predstaví vlajkovú loď Galaxy S10. Čo od nej čakať?

Samsung už o niekoľko dní predstaví svoju novú vlajkovú loď Galaxy S10. Zatiaľ nikto presne nevie ako bude vyzerať, no internetom už koluje niekoľko informácií o jeho špecifikáciách. V čom sa bude S10 líšiť od svojho predchodcu a v čom by mohol mať navrch od konkurencie?

11.02.2019 08:00
samsung, S10 Foto:
Ilustračné foto
debata

Oficiálne zatiaľ nie sú známe žiadne detaily. Jediné, čo je zaručené, je dátum predstavenia novej desiatky. Samsung ju po prvýkrát ukáže 20. februára na tlačovej konferencii v Spojených štátoch. Mobil by sa mal potom začať predávať v polovici marca za cenu, ktorá by mala byť veľmi podobná tej, za ktorú sa predávala S9. Spomína sa dokonca aj niekoľko verzií mobilu, ktoré sa budú líšiť parametrami, veľkosťou, no najmä cenou. Štandardná verzia S10 by nemala byť drahšia než 900 eur, model S10 Lite by zas nemal prekročiť 750 eurovú cenovku. Server MySmartPrice odhaduje, že model S10+, ktorý má byť najväčším z trojice, bude stáť bezmála tisíc eur. Tieto ceny budú len počiatočné a porastú spolu s kapacitou pamäte.

Výkonom sa priblíži k iPhonu XS, možno ho aj prekoná

Aký procesor budú mobily využívať nie je známe, hovorí sa však o Snapdragone 855, ktorý je vlajkovou loďou Qualcommu. Tento čip by sa mal výkonovo priblížiť, či dokonca dorovnať rozdiel, ktorý vytvoril Apple s čipom A12 Bionic v mobiloch iPhone XS a XR. Operačná pamäť bude lámať rekordy a v najvyššom variante by mohla mať až 12 gigabajtov. Model Lite by mohol mať displej s uhlopriečkou 5,8 palcov, S10 6,1 palcov a S10+ s uhlopriečkou až 6,2 palcov.

Odtlačky prstov už len cez displej

Po demonštráciách Huawei a ďalších firiem dnes už nikto nepochybuje o tom, že snímač odtlačkov prstov je možné umiestniť aj pod displej. Samsung by sa k nim mal pridať a minimálne vo verzii S10 a S10+ by mohol snímač skryť aj pod displej. K nemu by ešte pridal aj ďalšiu biometriu – 3D kameru na rozpoznávanie tváre, ktorá bude fungovať rovnako ako v nových iPhonoch.

Zmení sa aj dizajn. Displej umiestnený na takmer celej prednej strane nebude mať zvláštny stredový výrez ako iné firmy kopírujúce Apple. Kamera bude ukrytá do malého okrúhleho či podlhovastého výrezu v pravej časti displeja. Reproduktor si zas nájde miesto v malej štrbine nad ním.

Namiesto dvoch tri foťáky na zadnej strane

Jeden foťák už dnes stačí len iPhonu XR. Štandardom u vlajkových lodí sú minimálne dva, optimálne až tri foťáky. Podobne ako Huawei P20 Pro, aj Samsung Galaxy S10 by mal mať tri zadné foťáky – hlavný, širokouhlý, s dobrou svelnosťou a 12-megapixelovým čipom, sekundárny, širokouhlý (123-stupňov) so 16 Megapixelmi a s o čosi slabšou svetelnosťou a terciárny s 13 Megapixelmi a s viacnásobným optickým priblížením. Špekuluje sa aj o extrémne vysokom rozlíšení snímača, ktorý by mohol mať až 48 Megapixelov. Opäť však len v rovine dohadov.

Už desiaty z modelového radu Galaxy S

Mimochodom, spomeniete si ešte na prvý mobil s prívlastkom Galaxy S? Bol ním Galaxy S, ktorý Samsung predstavil v roku 2010. Mobil mal ako prvý integrovanú dotykovú vrstvu priamo do displeja. Zaujímavé je, že tento mobil bol svojho času s hrúbkou 9,9 milimetra najtenším na trhu. O rok na to Samsung predstavil jeho nástupcu, model Galaxy S II, ktorý mal už väčší displej (4,3 palca), aj keď rovnaké rozlíšenie. Viete aké? Žiadne Full HD, či HD. Displej mobilu z roku 2011 mal rozlíšení 480 × 800 bodov. Namiesto jednojadra Samsung použil dvojjadrový procesor a verejnosť ohúril operačnou pamäťou s kapacitou 1 GB. Na dnešné pomery, nič moc, no v roku 2011 to bola pamäť s obrovskou rezervou v kapacite.

Samsung Galaxy S Foto: Samsung
Samsung, Galaxy S, Samsung Galaxy S

Galaxy SIII bol už oblejší, mal HD displej, stavovú LED diódu a až štvorjadrový procesor. V roku 2012 mal premiéru aj hlasový asistent S Voice, ktorého schopnosti boli na míle vzdialené od súčasných asistentov v Androidoch, či chytrých reproduktoroch. Dizajn modelu Galaxy S4 sa už od trojky veľmi nelíšil, no väčšie zmeny sa objavili pod pokrievkou. Operačná pamäť narástla na 2GB, displej dostal Full HD rozlíšenie a k senzorom pribudol teplomer, vlhkomer a barometer, ktoré už nenájdete ani v dnešných mobiloch. Nástupca S5 bol viac extravagantný, pribudla v ňom čítačka odtlačkov prstov, zvýšila sa odolnosť voči vode a prachu (IP67) a nabíjať ho bolo možné aj bezdrôtovo.

Samsung Galaxy S3. Foto: Samsung
samsung, galaxy s3, smartfón Samsung Galaxy S3.

Ak si nespomeniete na žiaden z predošlých modelov, možno sa vám oživia spomienky na zakrivený Galaxy S6 Edge, ktorého atypický displej vzbudzoval záujem (ale aj pohoršenie). Mobil s osemjadrovým procesorom mal 3 GB operačnú pamäť a vysoké rozlíšenie displeja (2560 × 1440 bodov). Galaxy S7 priniesol síce ďalšie vylepšenia, no neboli natoľko zásadné a skokové ako pri predošlých modeloch. Mobil mal zvýšenú odolnosť IP68, zakrivený AMOLED displej (model Edge), štyri gigabajty pamäte, väčšiu batériu a bezdrôtové rýchlonabíjanie. Pribudla aj technológia Dual Pixel, ktorá vylepšovala fotografie.

Samsung Galaxy S6 Edge. Foto: Samsung
samsung, galaxy, s6 edge Samsung Galaxy S6 Edge.

Skôr menšie a opatrné, než dramatické vylepšenia

Dnešným mobilom sa už viac podobá Galaxy S8, ktorému chýba klasické hardvérové tlačidlo. Nahradené bolo softvérovým tlačidlom v spodnej lište displeja. Model S8+ mal po prvýkrát displej väčší než 6 palcov, mobilu pribudol skener očnej dúhovky, USB-C konektor a režim, v ktorom je možné mobil používať ako počítač. Posledná verzia Galaxy S9 dostala duálny foťák, variabilnú clonu, rýchlejšie LTE či spomalené videá s frekvenciou 960 fps.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #Galaxy #Galaxy S10