Rusko sa chystá odpojiť od internetu. Pripravuje sa na kybernetickú vojnu

Do prvého apríla sa Rusko na niekoľko hodín odpojí od internetu. Nie je to žiaden hoax, ale príprava na prípadnú kybernetickú vojnu.

14.02.2019 17:10
internet, dsl, kábel, sieť, tcp ip, operátor,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Krátky, zato významný test, pripravenosti Ruska vzdorovať kybernetickým útokom sa uskutoční 1. apríla. Nie je to žiaden žart ani poplašná správa, Rusko len bude postupovať podľa nariadení nového zákona s názvom Národný program digitálnej ekonomiky. Ten od prevádzkovateľov internetu vyžaduje, aby v prípade výnimočnej udalosti akou je napríklad kybernetická vojna, dokázali v obmedzenej miere zabezpečiť chod internetových služieb. Inak povedané, aby v prípade odpojenia krajiny od celosvetového internetu, dokázali fungovať v režime akéhosi intranetu.

Príprava na kybernetickú vojnu

Podobný, avšak dnes už len čiastočne, izolovaný internet prevádzkuje napríklad Severná Kórea. Prístup do celosvetovej siete je veľmi obmedzený, a tak tí, ktorí sa na internet môžu pripojiť, využívajú len jeho národnú podobu s niekoľkými desiatkami stránok. V prípade Ruska pôjde predovšetkým o obmedzenie toku dát, ktoré budú tiecť len v rámci ruských sietí, no nedostanú sa von, a naopak.

Jednou z požiadaviek, ktoré v Rusku definuje nový zákon, je aj vytvorenie nového systému internetových adries (DNS). V súčasnosti správu hlavných serverov pre DNS zabezpečuje 12 organizácií, z ktorých ani jedna nemá sídlo v Rusku. Celoštátny test má podľa serveru BBCtiež zahŕňať schopnosť presmerovať dáta na vládou kontrolované uzly. Takéto dáta budú filtrované s cieľom, aby v rámci Ruska našli svojho adresáta a neboli smerované k cieľu mimo „intranetu“.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #Rusko #kybernetická vojna #hybridná vojna