Deutsche Telekom bude testovať 5G v Poľsku aj Maďarsku. Na Slovensku zatiaľ nie

Na Slovensku je zatiaľ 5G v nedohľadne. 150 staníc rozmiestnil Deutsche Telekom zatiaľ len v šiestich európskych krajinách vrátane Rakúska, Poľska a Maďarska.

28.02.2019 13:45
5G Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Vybudovať 5G siete po celej Európe nebude jednoduché. Netýka sa to len problému výberu dodávateľov a najnovších káuz spoločnosti Huawei, ktorá sa o zákazky v Európe uchádza. Mobilní operátori sa budú musieť v prvom rade rozhodnúť kedy a v akom rozsahu budú do budovania 5G infraštruktúry investovať. Investície to pritom nebudú malé. Podľa odhadov minú operátori až 80 miliárd eur len na vybudovanie 5G sietí v Nemecku. Aj keď Slovensko je oveľa menšie a náklady na lokálne 5G budú teda zlomkom tejto sumy, pre operátorov to bude aj tak tvrdý oriešok. V krajine, kde 4G stále nedosiahlo na svoje limity sa operátori s prechodom na 5G nemajú dôvod ponáhľať.

5G budú testovať aj u susedov. Na Slovensku je 5G zatiaľ v nedohľadne

Na kongrese MWC v Barcelone sa 5G sieťam venoval napríklad aj Deutsche Telekom. Svoje miesto majú vďaka extrémne nízkej odozve napríklad vo virtuálnej a rozšírenej realite. Claudia Nemat z dozornej rady DT hovorila aj o konkrétnych krokoch pri testovaní 5G v Európe. Prostredníctvom dcérskych operátorov dnes už DT testuje 5G v šiestich členských krajinách EÚ. Slovensko medzi nimi chýba.

Skupina DT doposiaľ v Európe rozmiestnila 150 vysielačov pre 5G (štandardu New Radio). Niekoľko z nich sa nachádza v Nemecku, Grécku, Holandsku, ale aj v Rakúsku, Maďarsku a Poľsku. Prvé testy prenosov dát cez 5G sú v týchto krajinách naplánované ešte na prvý štvrťrok 2019.

Prechod na 5G so sebou neprinesie len zrýchlené dátové prenosy a nízku odozvu v sieti, ale aj veľké množstvo pripojených zariadení. Podľa Claudie Nemat sa napríklad dočkáme aj tovární, v ktorých budú roboty medzi sebou a operátormi komunikovať nie cez káble ale po 5G sieti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilní operátori #LTE #Deutsche Telekom #4G #5G #MWC 2019