Budúcnosť Facebooku? Viac súkromia a viac šifrovania, tvrdí Zuckerberg

Užívatelia chcú viac súkromia a Facebook sa im vraj prispôsobí. Komunikáciu bude viac šifrovať, a to aj na úkor väčších strát z príjmov z reklamy.

10.03.2019 20:00
Mark Zuckerberg, USA Foto: ,
Ilustračné foto (na zábere Mark Zuckerberg z Facebooku).
debata

Napriek tomu, že Facebooku už len z princípu dáta svojich užívateľov nesmrdia, tlak verejnosti, úradov ale aj predstaviteľov vlád ho núti k mnohým zmenám. Zakladateľ sociálnej siete Mark Zuckerberg uviedol, že firma sa síce bude snažiť o to, aby jej služby boli navzájom kompatibilné, no zároveň v nich posilní šifrovanie. Budúcnosť Facebooku vidí vo viac súkromnom online čete. “Snaha o implementovanie koncového šifrovania pre všetku súkromnú komunikáciu je správna,” uviedol Zuckerberg.

Viac súkromia aj viac kontroly zároveň?

Pre mnoho krajín a ich vlády je posilnenie šifrovania komunikácie schizofrenickou témou. Na jednej strane tlačia na firmy, aby súkromie užívateľov brali vážne a s ich údajmi nenarábali podľa ľubovôle. Na strane druhej od firiem ale sami otvorene alebo skryto vyžadujú, aby im komunikáciu užívateľov sprístupnili, či im k nej aspoň potichu vytvorili zadné dvierka. To je aj príklad Spojených štátov, ktoré Facebook už prostredníctvom senátu a kongresu viackrát kritizovali za jeho laxný prístup k ochrane súkromia, zároveň však prostredníctvom bezpečnostných zložiek žiadali o väčší prístup k užívateľským dátam v mene štátnej bezpečnosti.

Ak by Zuckerberg vo Facebooku napokon presadil posilnenie šifrovania komunikácie, mohol by frustrovať tých, ktorí si robia chute na špehovanie a väčší prienik do súkromia. To isté platí aj o tých, ktorí chcú informácie na Facebooku viac moderovať. Otázne je, kam týmto Zuckerberg mieri. Dáta užívateľov, a to vrátane tých súkromných, sú chlebom, na ktorom je sociálna sieť závislá, a ktorý jej umožňuje lepšie cieliť reklamy.

Šifrovaná komunikácia zo všetkých strán

Ako by mohla vyzerať budúcnosť Facebooku? Zuckerberg si ju predstavuje napríklad tak, že používatelia sociálnej siete budú môcť cez Messenger komunikovať s užívateľmi služby WhatsApp bez toho, aby mali účet v oboch platformách. Takisto by užívatelia mali mať možnosť zvoliť si, ako dlho chcú komunikáciu archivovať. “Budúcnosť komunikácie sa výrazne posunie smerom k súkromným a šifrovaným službám, pri ktorých majú ľudia dôveru, že to, čo si medzi sebou povedia zostane súkromné a ich správy a obsah nebudú cirkulovať donekonečna,” upresnil Zuckerberg. Uviedol tiež, že si uvedomuje, že firma nemá príliš silnú reputáciu pre budovanie služieb ochraňujúcich súkromie. Na druhej strane vraj opakovane dokázala, že sa môže sama vyvíjať smerom k službám, ktoré užívatelia naozaj chcú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súkromie #facebook #sociálna sieť #Whatsapp