Tip: Google+ o pár dní končí. Nezabudnite si stiahnuť svoje dáta

Na archiváciu dát zo služby Google+ máte už len niekoľko dní. Prinášame vám návod, ako neprísť o svoje dáta a fotky.

29.03.2019 15:30
Google Gmail Foto:
Ilustračné foto
debata

Sociálna sieť, ktorá mala konkurovať Facebooku a Twittru sa Googlu nevydarila. Dnes už má svoje dni spočítané a o niekoľko dní (2. apríla) bude jej prevádzka úplne ukončená. Pre tých, ktorí ju používali alebo v nej mali uložené svoje dáta to znamená jediné – všetky svoje údaje stratia, ak si ich včas nestiahnu a nearchivujú. Zostáva im na to už len posledných niekoľko dní. Patríte medzi nich? Prinášame vám krátky návod, ako si svoje dáta môžete presunúť alebo stiahnuť.

Ak ste sa rozhodli stiahnuť si svoje údaje zo služby Google+, urobiť by ste tak mali najneskôr 2. apríla. Keďže svoje dáta ale nebudete mať nachystané ihneď, Google odporúča začať so sťahovaním už 31. marca, čo je termín, do ktorého by ste mali požiadať o stiahnutie vašich dát.

Sociálna sieť Google+ sa nikdy nepresadila. Foto: Google
Google+, sociálna sieť Sociálna sieť Google+ sa nikdy nepresadila.

Čo všetko si môžete z Google+ stiahnuť?

Ak ste Google+ aktívne používali, v archívoch sa nachádzajú príspevky zdieľané v takzvaných kruhoch, streamoch či komunitných stránkach. Archivované sú aj vaše hodnotenia, ktoré fungovali podobne ako lajky na Facebooku. Okrem štandardných textových dát sa v sociálnej sieti môžu nachádzať aj vaše fotky a videá.

Ako si vybrať súbory na stiahnutie?

V prvom rade navštívte stránku “Stiahnite si svoje dáta”. Ak náhodou nie ste vo svojom Google účte prihlásený, budete vyzvaný na zadanie prihlasovacích údajov. Na stránke máte následne k dispozícii prehľad typov dát, ktoré si môžete stiahnuť.

Formulár na stiahnutie údajov zo služby Google+. Foto: Google
Google+, sociálna sieť Formulár na stiahnutie údajov zo služby Google+.

Po tom, čo si niektoré (alebo všetky) vyberiete si v ďalšom kroku zvolíte ako a v akom archíve vám budú archívne dáta doručené. Vybrať si môžete vygenerovanie odkazu zaslaného e-mailom, uloženie dát na Disk Google, do služby Dropbox, OneDrive alebo Box.

Archív môže byť v komprimovanom formáte .zip alebo .tgz (súborový systém používaný prevažne v Linuxe) s veľkosťou 1, 2, 4, 10 alebo 50 gigabajtov. Ak si napríklad vyberiete 1 GB archív a vaše dáta majú väčšiu kapacitu, Google ich rozdelí na viacero archívov s touto (maximálnou) veľkosťou.

Nezabudnite si stiahnuť aj svoje fotky. Foto: Google
Google+, sociálna sieť Nezabudnite si stiahnuť aj svoje fotky.

Tip: Nezabudnite si stiahnuť aj fotky. Nájdete ich v detailoch položky Stream Google+. Štandardne sú však všetky možnosti automaticky potvrdené, a teda fotky budú automaticky zahrnuté do výberu sťahovaných dát.

Ako si súbory stiahnuť do počítača?

Po tom, čo Google vaše súbory pripraví na stiahnutie vám do e-mailu pošle odkaz na stiahnutie archívu. Po prihlásení sa do účtu Google si budete môcť pripravený archív stiahnuť a uložiť do počítača. Následne je ešte potrebné balík dát rozbaliť (napríklad v programoch WinRAR alebo WinZIP). Ak vo vytvorenom priečinku so stiahnutým archívom budete hľadať fotky, nájdete ich v rovnomennom podpriečinku.

Čo so stiahnutými fotkami?

Ak ste si už všetky súbory vrátane fotiek stiahli do svojho počítača, rozhodnutie, čo s nimi, je len na vás. Fotky môžete nechať uložené na disku alebo ich môžete nahrať do niektorej z online galérií. Google má na archiváciu fotiek k dispozícii samostatnú službu s názvom Fotky Google. Ak ju používate, určite viete, že fotky si do nej môžete nahrať prakticky bez akýchkoľvek obmedzení a nastaviť si povolenia pre prístup k jednotlivým albumom. Ak ich nechcete zdieľať s nikým, môžete ich uzamknúť. Naopak, priateľov môžete aj prizvať k prehliadaniu albumov alebo aj ich editovaniu. Pre jednoduchý export dát môžete využiť buď prehliadač alebo nástroj Zálohovanie a synchronizácia, cez ktorý fotky jednoducho nahráte do služby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #sociálna sieť #Google+