Tip: Facebook aj vám prezradí, ako zoraďuje príspevky na hlavnej stránke

Už onedlho sa budú môcť používatelia Facebooku dozvedieť viac o tom, prečo sa im niektoré príspevky a reklamy zobrazujú častejšie, než iné. Sociálna sieť spúšťa nový nástroj pre zvýšenie transparentnosti.

03.04.2019 13:05
facebook, sociálna sieť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Môžete si myslieť, že to, čo sa vám na Facebooku zobrazuje, máte plne pod kontrolou, no v skutočnosť je úplne iná. Príspevky, ktoré vám sociálna sieť zobrazuje, sú vyberané podľa rôznych kľúčov. Algoritmus, ktorý rozhoduje o tom, čo uvidíte, čo neuvidíte, čo má prioritu, a naopak, čo je najmenej relevantné, bol doposiaľ plne v rukách Facebooku. Sociálna sieť sa rozhodla, že nechá nahliadnuť do svojej kuchyne. V záujme väčšej transparentnosti svojim užívateľom vysvetlí, ako algoritmus funguje a podľa čoho zoraďuje príspevky zobrazené na hlavnej stránke.

Všetky zobrazované príspevky sú personalizované

Príspevky, ktoré sa vám na sociálnej sieti zobrazujú, sú plne personalizované. Facebook pri ich zoraďovaní vychádza napríklad z vašich záujmom, ale aj z toho, ako ste na konkrétny typ príspevkov v minulosti reagovali. Ak napríklad ignorujete všetky príspevky, v ktorých sa vaši kamaráti chvália svojimi rodičovskými úspechmi aj problémami, Facebook vám bude takého príspevky zobrazovať až na poslednom mieste, prípadne ich úplne vynechá. Podobne to funguje aj pri skupinách. Ak ste členom niektorej z nich, no na príspevky iných členov nereagujete, Facebook vám ich viac nebude zobrazovať.

“Sprístupňujeme nástroj, ktorý vám pomôže lepšie porozumieť a získať väčšiu kontrolu nad tým, aké príspevky od svojich kamarátov vidíte a aké stránky a skupiny sa vo vašom zozname noviniek zobrazia,” píše produktová manažérka Ramya Sethuraman na oficiálnom blogu Facebooku. A ako sa o radení príspevkov dozviete? Stačí, ak na niektorý z nich (alebo na zobrazovanú reklamu) na vašej hlavnej stránke kliknete a Facebook vám v kontextovej ponuke “Prečo vidíte tento príspevok” (angl. Why You’re seeing this post) zobrazí detaily.

Facebook nechá viac nahliadnuť do svojej kuchyne. Foto: Facebok
Facebook, sociálna sieť, zoraďovanie príspevkov Facebook nechá viac nahliadnuť do svojej kuchyne.

Dozviete sa napríklad, že daný príspevok vidíte preto, lebo ste kamarátom Katky Malej, častejšie lajkujete jej príspevky, ste členom skupiny Milujem Slovensko a že daný príspevok Facebook považuje za obľúbenejší než iné. Podobné informácie budú všetkým používateľom dostupné od 2. mája, no možno ich nájdete na svojom Facebooku aj skôr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť