Windows konečne umožní odložiť aktualizácie o desiatky dní až mesiacov

Ak používate Windows 10 určite aj vás zastihlo násilné inštalovanie systémových aktualizácií, ktoré nebolo možné vypnúť ani odložiť. Microsoft sa konečne rozhodol pre ústretový krok a užívateľom od mája umožní inštalovanie aktualizácií výrazne oddialiť.

07.04.2019 08:00
terry myerson, windows 10, windows, Microsoft,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Doposiaľ užívatelia Windows 10 nemali príliš na výber. Či chceli alebo nie, systém si automaticky stiahol všetky najnovšie aktualizácie a automaticky ich do systému nainštaloval. Často sa preto stávalo, že namiesto vypnutia alebo reštartovania počítača musel užívateľ čakať, kým sa aktualizácie nainštalujú, čo mohlo pokojne trvať aj niekoľko dlhých minút.

Inštalovanie aktualizácií bude možné oddialiť

Od mája Microsoft kontrolu nad aktualizáciami odovzdá používateľom, ktorí sa budú môcť rozhodnúť, či aktualizácie chcú inštalovať hneď alebo neskôr. To isté platí aj o inštalovaní najnovších verzií systému, nad ktorými užívateľ takisto doposiaľ nemal kontrolu. Opäť bude len na ňom, či si ponechá pôvodnú verziu operačného systému alebo ho bude aktualizovať na najnovšiu dostupnú verziu. Nebude sa tak opakovať situácia, keď Microsoft agresívne presadzoval inštalovanie aktualizácií v momente, keď sú dostupné a pre všetkých bez rozdielu.

V prípade bežných bezpečnostných aktualizácií bude možné ich inštalovanie oddialiť o maximálne 35 dní. Následne sa automaticky stiahnu a nainštalujú. V prípade veľkých systémových aktualizácií však bude môcť užívateľ ich inštalovať pozdržať až o 18 mesiacov. Nebude však môcť inštalovanie aktualizácií úplne vypnúť, a tak sa mu napokon do systému aj tak nainštalujú. V porovnaní s doterajším stavom je to však veľký pokrok, ktorý mnohí ocenia.

Systém rozpozná správny čas na inštalovanie aktualizácií

Rovnako prínosné by malo byť aj používanie takzvaných aktívnych hodín, čo je funkcia, vďaka ktorej operačný systém dokáže rozpoznať, kedy systém používate a prispôsobí tomu inštalovanie aktualizácií. Nemalo by sa tak stať, že uprostred práce vás Windows vyruší s pripomienkou, že sa práve chystá nainštalovať niekoľko aktualizácií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #operačný systém #Windows