Do EÚ prúdi stále množstvo nebezpečnej elektroniky. Pochádza najmä z Číny

Krajiny EÚ v minulom roku vďaka systému Rapex stiahli z trhu niekoľko stoviek nebezpečných produktov vrátane spotrebnej elektorniky, hračiek a kozmetiky. Najviac ich pochádzalo z Číny.

15.04.2019 17:15
zľava, výpredaj, sale, online nakupovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Na Slovensku bolo minulý rok odhalených 50 nebezpečných výrobkov, ktorých monitorovanie zabezpečuje európsky systém Rapid Alert System (skr. Rapex). Tento systém zhromažďuje dáta o výrobkoch nepotravinárskeho charakteru a slúži na rýchlu výmenu informácií medzi členskými krajinami o nebezpečných výrobkoch. Každá krajina má pritom vlastné orgány, ktoré kontrolujú výrobky, a v prípade ak nespĺňajú bezpečnostné kritériá, sú z jednotného európskeho trhu odstránené.

Nebezpečné chemikálie aj nezabezpečená elektronika

V roku 2018 bolo v systéme Rapex zaevidovaných 2257 varovaní, čo korešponduje s počtom odhalených nebezpečných výrobkov. Členské štáty následne vykonali 4050 opatrení. Na Slovensko najčastejšie smerovali nebezpečné hračky, zle zabezpečené svietiace reťaze či šperky. Tieto výrobky zväčša obsahovali nebezpečné chemikálie, alebo používateľa vystavovali riziku elektrického šoku.

Štatistiky o nahlásených nebezpečných výrobkoch... Foto: Európska komisia
Rapex, Rapid Alert System 2018 Štatistiky o nahlásených nebezpečných výrobkoch v krajinách Európskej únie.

Čoraz častejšie sa na európskych trhoch objavujú aj výrobky, ktoré sami o sebe nemajú žiadne skryté vady. Riziko pri ich používaní je skryté a súvisieť môže napríklad s nezabezpečenou komunikáciou. Islandské úrady napríklad zachytili inteligentné detské hodinky značky Enox, ktoré so vzdialeným serverom komunikovali cez nezašifrovanú komunikáciu.

Inteligentné hodinky Enox posielali na servery... Foto: Tomáš Švec, Európska komisia
Enox, inteligentné hodinky, Rapex Inteligentné hodinky Enox posielali na servery nezašifrované dáta.

Hodinky na vzdialené servery odosielali informácie o telefónnych číslach a polohe. Útočník tak mohol získať nie len neoprávnený prístup k dátam, ale hodinky mohol aj na diaľku ovládať a pomocou vstavaného GPS vystopovať dieťa. V susednom Česku sa do predaja dostal napríklad aj holiaci strojček čínskej značky, ktorý nemal dostatočne chránené elektrické časti a jeho užívateľovi tak hrozil elektrický šok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rapex #Rapid Alert System #nebezpečné výrobky