Pomôcť pri rekonštrukcii katedrály Notre-Dame môže aj počítačová hra

Počítačová hra Assassin’s Creed Unity obsahuje možno najdetailnejšiu virtuálnu podobu katedrály Notre-Dame. Výrazne by mohla pomôcť pri jej obnove po rozsiahlom požiari.

17.04.2019 19:43
Notre-Dame, Assassin's Creed, Foto:
Virtuálna podoba katedrály Notre-Dame z hry Assassin's Creed Unity.
debata

Len vytvorenie virtuálneho modelu katedrály Notre-Dame pre hru Assassin’s Creed Unity trvalo 14 mesiacov. Tvorcovia populárnej hry z roku 2014 si dali na vernosti stavby v hre mimoriadne záležať. Model katedrály, ktorý sa v hre nachádza, je natoľko detailný, aj keď nie úplne presný, že by mohol architektom a pamiatkárom pomôcť pri obnove dominanty Paríža.

Model katedrály v počítačovej hre nie je 100-percentne presnou a vernou kópiou originálu. “Aj keď sme chceli byť veľmi precízni pri detailnom vymodelovaní katedrály, medzi originálom a hernou kópiou je niekoľko rozdielov v mierke. Každopádne by sme boli radi, ak by sme mohli poskytnúť našu expertízu v akejkoľvek podobe pri rekonštrukcii objektu,” uviedla hovorkyňa francúzskeho vývojového štúdia Ubisoft. Ubisoft sa okrem toho rozhodol darovať aj pol milióna eur na rekonštrukciu katedrály, ktorej obnova môže podľa odhadov trvať aj päť rokov.

Bojovať s požiarom francúzskym hasičom pomáhali napríklad drony firmy DJI. Vďaka letom nad horiacou katedrálou bolo možné presne určiť epicentrum požiaru a zasiahnuť na miestach, odkiaľ sa požiar šíril do ďalších miest.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Notre Dame #požiar v Notre-Dame