Facebook skopíroval e-mailové kontakty 1,5 milióna užívateľov. Neinformoval ich o tom

Kontakty z e-mailových schránok firma údajne skopírovala neúmyselne. Od viac ako 1,5 milióna užívateľov si povolenie nepýtala.

21.04.2019 12:05
sociálna sieť, Facebook, Twitter, komunikácia,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Facebook má opäť čo vysvetľovať. Sociálna sieť čelí ďalšiemu škandálu, keď skopírovala e-mailové kontakty od viac ako 1,5 milióna registrovaných užívateľov bez ich vedomia a súhlasu. Stalo sa tak prostredníctvom systému na overovanie identity novoregistrovaných užívateľov po roku 2016. Facebook ich vtedy požiadal o zadanie hesla k e-mailovému účtu a následne bez toho, aby na to užívatelia dali svoj súhlas, skopíroval kontakty uložené v poštovej schránke.

Sociálna sieť sa bráni, že išlo len o chybu a všetky neoprávnene importované dáta vymaže. Po novom má tiež zmeniť spôsob ako bude identitu overovať bez toho, aby užívatelia museli svoje kontakty nahrávať na servery Facebooku. Všetkých užívateľov, ktorých sa nepovolený prístup k ich kontaktom týkal, Facebook upozorní.

Načo Facebook potreboval kontakty z e-mailového adresára? Argument o overovaní identity v tomto prípade veľmi neobstojí. Facebook doručená pošta nezaujímala. Zaujímali ho však prepojenia medzi užívateľmi, ktoré mu mohli pomôcť nie len pri cielení reklamy, ale aj pri identifikovaní väzieb s inými ľuďmi a navrhovaní nových kontaktov.

Ostražitosti nikdy nie je dosť

Pri používaní sociálnych sietí, ale aj akýchkoľvek mobilných aplikácií, je na mieste byť obozretný. Ak si služba pýta prístup čo i len ku kontaktom uloženým v mobile, mali by ste spozornieť. Nie všetky služby na svoje fungovanie potrebujú vedieť, kto sú ľudia, ktorých máte uložených v adresári. To isté platí aj o prístupe k e-mailom, polohe či fotkám. Situácia sa síce v posledných rokoch mení k lepšiemu a aj Google si v Androide dáva väčší pozor na to, či si aplikácie pýtajú prístupy, na ktoré majú nárok. Ak by však niekto mal byť naďalej ostražitý, je to užívateľ samotný. Facebook je dôkazom, že “omyly” sa stávajú a jediný, kto je v tomto prípade obeťou je užívateľ.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #únik informácií