Pozor na Internet Explorer. Má závažnú chybu

Len pred niekoľkými dňami sa na internete objavili informácie o závažnej bezpečnostnej chybe v prehliadači Internet Explorer. Oprava stále nie je dostupná a užívatelia systému Windows sú tak vystavení veľmi vážnemu riziku.

23.04.2019 14:30
Autá - hackeri Foto:
Ilustračné foto
debata

Či už Internet Explorer na Windowse používate alebo nie, veľmi vážna zraniteľnosť operačného systému sa dotýka aj vás. Stačí, ak máte tento zastaralý internetový prehliadač v systéme nainštalovaný a útočník môže z vášho počítača získať akékoľvek súbory. Stačí mu na to veľmi jednoduchý trik.

Aby mohol útočník získať prístup do systému a k uloženým súborom, stačí, ak svojej obeti odošle e-mail s infikovaným súborom typu MHT. Tento súbor je dnes možné otvoriť takmer výlučne v Internet Exploreri, a ak tak obeť urobí, útočníkom otvorí dvere do systému.

Stačí jedna „nevinná“ príloha

MHT súbory nie sú ničím výnimočné a väčšina prehliadačov ich už ani nepoužíva. V minulosti slúžili najmä na ukladanie internetových stránok pre ich rýchlejšie načítavanie alebo prístup v režime offline. A práve súbory s koncovkou MHT sú tými, ktoré môžu útočníci využiť, ak chcú na potenciálnu obeť zaútočiť. Stačí totiž, ak je na počítači stále nainštalovaný Internet Explorer. Užívateľ ho nemusí vôbec používať, napriek tomu je v systéme preddefinovaný ako program na otváranie súborov s koncovkou .MHT. Platí to aj pre prílohy v e-mailoch. Jediný program, ktorý súbor automaticky otvorí je Internet Explorer. Ak sa tak stane, je oheň hneď na streche.

Internet Explorer radšej odinštalujte

Na mieste je predovšetkým obozretnosť pri otváraní príloh v e-mailoch od neznámych odosielateľov. Najúčinnejšou prevenciou je však v tomto prípade úplne odinštalovanie Internet Exploreru z operačného systému. Urobiť tak môžete v ovládacom paneli v ponuke „odinštalovať program“. Následne si už len musíte v súčastiach systému dohľadať Internet Explorer a potvrdiť jeho odstránenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #prehliadač #Internet Explorer