Tip: Google presne vie kam a kedy cestujete. Takto mu zabránite v sledovaní

Presnosť s akou Google vie, kam cestujete a aké miesta navštevujete, vás môže prekvapiť. Našťastie spôsob, ako mu v tom zabrániť, existuje a je plne vo vašich rukách.

27.04.2019 08:00
Google, sledovanie polohy, Mapy Google Foto:
Podrobný prehľad o navštívených miestach, ktorý si pre svoje potreby archivuje Google.
debata (33)

Môže to byť aj užitočná pomôcka, ale aj neprimeraný zásah do súkromia. Google automaticky zbiera informácie o polohe a miestach, ktoré ste v minulosti navštívili. Výsledkom je pomerne presná a detailná časová os obsahujúca nie len trasu, ktorou ste sa presúvali, ale napríklad aj kaviarne, ktoré ste navštívili a hromadné prostriedky, ktoré ste pri presune použili. Nie každému sa takýto detailný sumár môže páčiť, najmä ak berie do úvahy to, že tieto dáta sa nachádzajú na serveroch Google v zahraničí a môžu byť použité na rôzne účely.

Google je veľmi zvedavý a vie kedy a kam chodíte

Google píše o tom, že zdieľané informácie o polohe mu pomáhajú napríklad pri získavaní údajov o výdrži batérie alebo zvyšovaní presnosti polohy. Aké dáta teda z mobilu zbiera? Google zaujíma kvalita a dĺžka pripojení k mobilným sieťam, GPS, sieťam Wi-Fi alebo k rozhraniu Bluetooth. Taktiež využíva informácie o stave nastavení polohy, reštartoch, aplikáciách použitých na zapnutie a vypnutie histórie polohy a detaily o úrovni nabitia batérie.

zväčšiť Google môže mať veľmi detailný prehľad o vašej... Foto: Google
Google, sledovanie polohy, Mapy Google Google môže mať veľmi detailný prehľad o vašej polohe a aktivitách.

História polohy je v Google účtoch automaticky vypnutá. Napriek tomu ste ju ale mohli aktivovať aj nevedomky. Stačí jedna žiadosť o potvrdenie zdieľania polohy a Google začne sledovať vašu aktivitu a ukladať ju na svoje servery. Tieto dáta nie sú verejne dostupné a k dispozícii ich má len Google (bez prístupu tretích strán) a vy. Záleží potom už len na tom, či Googlu dôverujete natoľko, že mu aj naďalej umožníte dáta zbierať. Ak nie, prinášame vám krátky návod, ako sledovanie polohy vypnúť.

Takto zabránite sledovaniu vašej polohy

  • V prvom rade musíte navštíviť záložku Kontrola nastavení ochrany súkromia. Ponuka s názvom “História polohy” vám ďalej umožní spravovať históriu navštívených miest vrátane možnosti vymazať doteraz Googlom vytvorený zoznam.
zväčšiť Navštívené lokality je možné prehliadať aj... Foto: Google
Google, sledovanie polohy, Mapy Google Navštívené lokality je možné prehliadať aj podľa časovej osy.
  • V jednej zo štyroch záložiek v dolnej časti stránky s mapou sveta sa nachádza aj ponuka “Spravovať históriu polohy”. Keď na ňu kliknete, stránka vás presmeruje na Riadenie aktivity, kde máte v prvom kroku možnosť deaktivovať “Históriu polohy”.
  • Ak sa rozhodnete kompletne vymazať históriu doteraz zaznamenanej polohy, môžete tak urobiť v pravom dolnom rohu (v Časovej osi na Mapách) kliknutím na koliesko s nastaveniami. Následne už stačí len potvrdiť “Odstránenie celej Histórie polohy”.
Históriu polohy je možné úplne odstrániť v... Foto: Google
Screenshot 2019-04-26 at 16.15.29 Históriu polohy je možné úplne odstrániť v pravom dolnom rohu.
  • V prípade, ak si neželáte, aby vás Google ďalej sledoval, budete musieť vypnúť zdieľanie polohy v samostatnej záložke v menu Riadenie aktivity. Dôležitá je hneď prvá záložka, ktorú by ste mali v tomto prípade deaktivovať – Aktivita na internete a v aplikáciách.
V Riadení aktivity je možné deaktivovať... Foto: Google
Google, sledovanie polohy, Mapy Google V Riadení aktivity je možné deaktivovať sledovanie aktivity a polohy.
Podrobný prehľad o navštívených miestach, ktorý...
Google môže mať veľmi detailný prehľad o vašej...
+4Google zistil čas odletu, príletu aj pohyb po...

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Mapy Google #sledovanie polohy