Windows 10 si v máji ukrojí z disku ďalšie gigabajty

Aktualizácia, kvôli ktorej si Windows ukrojí viac miesta z vášho disku, sa blíži. V máji bude Windows 10 vyžadovať aspoň 32 GB disk.

29.04.2019 17:36
terry myerson, windows 10, windows, Microsoft,... Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Nie všetky dnes predávané notebooky majú disk s kapacitou desiatok gigabajtov. Najlacnejšie z nich majú výrazne obmedzenú kapacitu úložiska, ktorá obvykle postačí len na zopár programov, fotiek a dva-tri filmy. Nech už je dôvod ku kúpe takýchto zariadení akýkoľvek, po novom by si mali záujemcovia dvakrát rozmyslieť, či budú peniaze investovať do notebooku s 32 GB diskom. Od mája si totiž Windows 10 vyžiada až 32 GB namiesto pôvodných 16.

Windows 10 bude vyžadovať aspoň 32 GB úložisko

Májová aktualizácia Windows 10 s číslom 1903 nebude nijak významná, nebyť toho, že si z miesta ukrojí ďalšie gigabajty. Tie nebudú použité na inštalovanie nových komponentov, ale poslúžia len ako rezerva pre ukladanie aktualizácií a niektorých dočasných súborov, ktoré sa pri aktualizáciách vytvárajú. Týmto krokom chce Microsoft predísť zlyhávaniu procesu ich inštalovania.

Inštalovanie systémových aktualizácií na Windows 10 najčastejšie zlyhávalo kvôli nedostatku miesta na disku. Systém totiž pred spustením inštalácie nekontroloval, či disk nie je preplnený. Užívateľa o tom oboznámil až v momente, keď z tohto dôvodu aktualizácia zlyhala. Doposiaľ tento problém mohli užívatelia riešiť len vymazaním súborov z disku alebo ich presunutím na externé úložisku.

Existuje dočasné riešenie

V podstate jediným riešením pre tých, ktorí majú v zariadení disk s nedostatočnou kapacitou, je “odmietnutie” inštalácie aktualizácie s číslom 1903 a ponechanie si verzie 1809. Tú bude Microsoft podporovať jeden rok.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #operačný systém #Windows 10