V Amazone dávajú ľuďom výpovede roboty. Stačí, ak nie sú dostatočne rýchli

Automatizované systémy v Amazone sledujú, či zamestnanci spĺňajú výkonnostné normy. Ak sú príliš pomalí a neefektívni, robot im pošle výpoveď aj bez schválenia nadriadeným.

01.05.2019 12:30
amazon, sered Foto: ,
Ilustračné foto
debata (11)

Amazon, ako jedna z najpokrokovejších technologických firiem, častokrát ukazuje, ako by mohol vyzerať svet v područí technológií o 5, 10 či 20 rokov. Spotrebiče v domácnostiach budú zapínať hlasové asistentky, balíky doručovať drony a v obchodoch sa bude tovar účtovať automaticky bez toho, aby prešiel rukami človeka pri pokladni. Nič však nefunguje zo dňa na deň a aj technológie sa vyvíjajú. Amazon ukázal ako môžu počítače pomáhať personalistom vo firmách. Pre ľudí na druhej strane to však môže byť strašidelné.

Efektivitu a výkonnosť zamestnancov strážia počítače

Amazon priznal, že mu pri vyhodnocovaní efektivity zamestnancov pomáhajú počítače. To by na prvý pohľad nebolo nič nezvyčajné, veď počítače dnes presne vedia spočítať počet vyrobených súčiastok a aj zistiť výrobné chyby. V Amazone však počítače strážia efektivitu zamestnancov vo veľkoskladoch tak, že v prípade výrazného poklesu produktivity, im automaticky oznámia, že v práci končia.

Od zamestnancov vo veľkoskladoch Amazonu sa očakáva veľmi veľká produktivita, keď musia zabaliť desiatky, ak nie stovky produktov za hodinu. Ako informoval server The Verge, výpovede kvôli nízkej produktivite sú oveľa častejšie a početnejšie, než si mnohí uvedomujú. Právny zástupca Amazonu napríklad priznal, že firma medzi augustom 2017 a septembrom 2018 v jednom zo svojich logistických centier vyhodila stovky zamestnancov kvôli nespĺňaniu kvót v produktivite. Hovorca firmy neskôr uviedol, že Amazon prepustil zhruba 300 zamestnancov kvôli ich neefektivite.

Na odoslanie výpovede stroj nepotrebuje súhlas nadriadeného

Dokument, ktorý server The Verge získal, detailnejšie popisuje ako Amazon vyhodnocuje efektivitu svojich zamestnancov. Využíva na to vysoko automatizované systémy, ktoré sledujú a vyhodnocujú produktivitu každého zo zamestnancov. Ak zamestnanci nie sú efektívni, systém ich na to najprv upozorní. Ak sa nezlepšia, sám im napíše výpoveď. Na to, aby systém poslal zamestnancovi výpoveď nemusí mať ani potvrdenie od nadriadeného.

Amazon síce tvrdí, že automatizovaného systémy mu pomáhajú udržať kvalitu služieb so stojovou presnosťou, no kritici mu výrazne oponujú. Podľa nich stroje sledujú len čísla, nie ľudí. Ľudia sa potom môžu cítiť ako stroje alebo ako vazali, ktorí sú plne v ich područí. Systém v niektorých prípadoch môže pri sledovaní práce zamestnancov zachádzať až do úplných krajností a šikanovania. Príkladom je napríklad sledovanie hodnoty zvanej “time off task”, ktorú možno chápať ako čas strávený neplnením si úlohy. Ak napríklad zamestnanec pridlho neskenuje balíky, systém ho na to upozorní a v extrémnom prípade mu rovno pošle výpoveď. Niektorí zamestnanci podľa The Wired musia oželieť prestávky, aby spĺňali normy kontrolované strojmi.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Amazon #automatizácia #robotizácia