Test: Huawei Watch GT sú inteligentné hodinky s rekordnou výdržou

Podobnou výdržou ako hodinky Huawei Watch GT sa často chvália športové náramky s čiernobielym displejom. Watch GT sú lacné, no chýbajú im pokročilé funkcie.

12.05.2019 12:00
Huawei, watch gt, hodinky Foto:
Inteligentné hodinky Huawei Watch GT
debata (1)

Inteligentné hodinky sú dnes už veľmi prínosným doplnkom k smartfónom. Zobrazujú nie len čas a počet krokov či tep, ale aj všemožné upozornenia bez toho, aby ste museli svoj nemotorne veľký smartfón vyťahovať z vrecka nohavíc. Chytré hodinky je možné použiť aj ako športový tester. Vďaka veľkému množstvu športových režimov je možné sledovať svoj výkon pri plávaní, behaní, ale aj pri zdvíhaní činiek v posilňovni.

Čím viac funkcií, tým nižšia výdrž

Tak ako pred rokom, stále platí, že čím viac funkcií hodinky majú, tým je ich výdrž nižšia. Také Apple Watch budete pri bežnom používaní nabíjať pravdepodobne každý deň. Hodinky od Samsungu síce vydržia nabité aj tri dni, no niekomu sa to môže stále máliť. Vyššiu výdrž oceníte napríklad na dlhších cestách. Ak nebodaj zabudnete nabíjačku doma, máte problém. Ako ukázal Samsung, ani podpora bezdrôtového nabíjania neznamená, že máte vyhraté – stačí ak hodinky bezdrôtovo nabijete len na výrobcom dodávanej nabíjačke (ako napríklad hodinky Samsung Galaxy Watch).

Ak je kameňom úrazu práve výdrž hodiniek, prichádzajú na rad kompromisy. Buď sa uspokojíte s úsporným režimom hodiniek alebo si vyberiete jednoduchší model hodiniek. To môže napríklad znamenať, že hodinky budú mať len malý informatívny displej uprostred ciferníka alebo budú mať obmedzené funkcie. To je prípad hodiniek Huawei Watch GT, ktoré sú na rozdiel od hodiniek iných výrobcov oveľa jednoduchšie, no stále ponúkajú veľký OLED displej a výdrž na úrovni 10 dní až dvoch týždňov.

Športový dizajn a veľký displej nesadnú na každú ruku

Huawei Watch GT nechýba športová elegancia, ktorú je ale možné kompenzovať remienkami z rôzneho materiálu a farieb. Je pravdou, že kvôli veľkému displeju sa nehodia na dámske ruky. Takisto nie sú najľahšie. Ak ste mali doteraz na ruke 10-gramový športový náramok, hodinky budete určite cítiť. Kvôli dvom tlačidlám ich možno budetei chcieť aj z ruky skladať. Pri športovaní v telocvični by vás mohli tlačiť.

Hlavnú obrazovku je možné prispôsobiť - na... Foto: Tomáš Švec
Huawei, Watch GT, inteligentné hodinky Hlavnú obrazovku je možné prispôsobiť - na výber je však len niekoľko ciferníkov.

Dve tlačidlá reagujú len na stlačenie. Kým horným sa presuniete do menu, spodné slúži na aktiváciu niektorého z množstva športových režimov. Spodným tlačidlom (jeho pridržaním) je možné zamknúť obrazovku – to sa hodí práve pri športovaní. Veľa informácií sa z hodiniek tiež nedozviete. Posunom do strán zistíte len prehľad aktivít, počasie a uvidíte štatistiku nameraného tepu. Posunom zhora nadol môžete aktivovať režim nerušiť, uzamknúť hodinky, prejsť do nastavení, vyhľadať telefón alebo zistiť stav batérie. Opačným posunom zas uvidíte notifikácie.

Bez aplikácií, no aj bez konkurencie vo výdrži

Z hodiniek Huawei Watch GT, ktoré sa nám dostali na ruku, si však nezavoláte, ani do nich nainštalujete žiadnu aplikáciu tretích strán. To je snáď aj ich najväčšia slabina. Ak tieto “nedostatky” oželiete, dostanete športové hodinky, ktoré môžete naplno využívať celý deň bez toho, aby ste večer museli starať o to, či je na čase ich pripojiť k nabíjačke. Aj intenzívnejšie použivanie počas športu s meraním pulzu a sledovaním polohy totiž stiahne z batérie nanajvýš niekoľko málo percent.

Aktivovaný športový režim na hodinkách... Foto: Tomáš Švec
Huawei, Watch GT, inteligentné hodinky Aktivovaný športový režim na hodinkách zaznamenáva aj polohu cez zabudované GPS.

Aj keď sú hodinky predurčené na používanie s mobilom s Androidom, o čom svedčia najmä možnosti ich nastavenia, využiť ich je možné aj s iPhonom. Na mobile s iOS si však neprispôsobíte doručované notifikácie – chodiť vám budú buď všetky alebo žiadne. Hodinky majú aj ďalšiu univerzálnu nevýhodu – nemožno do nich inštalovať aplikácie tretích strán. To znamená, že využijete len to, čo vám ponúkol výrobca. Nič viac, nič menej. To prispieva k jednoduchosti ich využitia, aj keď v záplave všemožných smart hodiniek možno časom omrzia.

Hodinky majú preddefinovaný zoznam funkcií,... Foto: Tomáš Švec
Huawei, Watch GT, inteligentné hodinky Hodinky majú preddefinovaný zoznam funkcií, ktorý nie je možné rozšíriť doplnkami.

Hodinky sa síce nenabíjajú bezdrôtovo, ale na tom napokon veľmi nezáleží. Malá nabíjačka s magnetom je veľmi spratná a hodinky je k nej možné jednoducho pripnúť a za niečo vyše hodiny nabiť. Výhodou je tiež, že druhú kompatibilnú nabíjačku zoženiete na internete za tri eurá.

Hodinky sa nabíjajú priložením na magnetickú... Foto: Tomáš Švec
Huawei, Watch GT, hodinky Hodinky sa nabíjajú priložením na magnetickú podložku.

Huawei Watch GT – cena: 220 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva

  • kvalita prevedenia
  • OLED displej
  • extrémne vysoká výdrž
  • vstavané GPS
  • cena
  • podpora iOS

Negatíva

  • bez aplikácií tretích strán
  • obmedzené možnosti nastavenia
  • väčší displej nemusí vyhovovať každému
Hlavnú obrazovku je možné prispôsobiť - na...
Na výber je niekoľko športových režimov vrátane...
+4Hodinky majú preddefinovaný zoznam funkcií,...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #inteligentné hodinky #Huawei #Watch GT