Umelá inteligencia vo Worde? Pomôže s opravou chýb aj s tvorbou textu

Microsoft onedlho ponúkne používateľom online textového editora Word cennú nápovedu. Umelá inteligencia nebude len opravovať gramatické chyby, ale pomáhať bude aj s tvorbou textu.

09.05.2019 12:15
Google vyhľadávanie, klávesnica, lupa,...
Ilustračné foto
debata

Určite sa aj vám stalo, že ste mali napísať text, no nevedeli ste nájsť tie správne slová. Prípadne ste mali napísať text v cudzom jazyku, no gramatika nie je vašou silnou stránkou, nehovoriac o slabšej slovnej zásobe. V takom prípade môžete použiť niektorý z online nástrojov, ktoré opravia gramatické chyby, prípadne aj navrhnú úpravy slovných spojení tak, aby boli gramaticky, ale aj štylisticky správne. Microsoft sa rozhodol, že ponúkne vlastný nástroj a na pomoc užívateľom Wordu zavolá umelú inteligenciu.

Umelá inteligencia by mala používateľom online verzie textového editora Word pomáhať nie len pri úprave slov, ale ponúkne im aj synonymá a vhodnejšie slovné spojenia. Obzvlášť v angličtine bude umelá inteligencia dbať aj na to, aby boli slovné spojenia rodovo neutrálne a vety primerane stručné.

Novú funkciu bude Microsoft testovať v júni. Dostupná pre všetkých by mala byť na jeseň tohto roka a zatiaľ len v anglickom jazyku. Funkciu, ktorá má pomáhať pri tvorení textu, ohlásil aj Google pre svoj online nástroj Google Docs. Rovnako ako v prípade Microsoftu bude využívať umelú inteligenciu, ktorá nebude slúžiť len na kontrolu gramatiky, ale aj na odhalenie sofistikovanejších špecifík jazyka. Podobná funkcia môže byť veľmi nápomocná ľuďom, ktorí pracujú s textom. Nemožno však od nej očakávať, že nahradí ľudskú kreativitu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #umelá inteligencia #Word