Počítač, ako žiaden iný. Mac Pro má cenu bytu v menšom meste

Je to počítač, ktorý sa len v základnej zostave bude predávať za necelých 6-tisíc dolárov. Výmenou komponentov za výkonnejšie sa cena vyšplhá na násobky tejto sumy.

07.06.2019 12:20
Mac Pro, Apple Foto:
Apple predstavil počítač Mac Pro s 32-palcovým profesionálnym monitorom.
debata (1)

Ak už Apple robí cenové kompromisy, je to zväčša pri produktoch, ktoré cielia na bežného spotrebiteľa. Pri produktoch, akými sú stolové počítače, už kompromisy robiť nemusí. V prvom rade, sú to produkty pre veľmi špecifickú skupinu užívateľov, ktorí si za ne radi priplatia. V druhom rade, stolové počítače sú síce sériovo vyrábané, no vo veľmi malom počte (v porovnaní s inými výrobkami) a s voliteľnou výbavou. Najnovší Mac Pro je dôkazom, že ani po rokoch Apple nemá potrebu meniť zabehnuté veci.

Extrémne parametre aj extrémna cena

Počítač Mac Pro je navýkonnejším, a zároveň najdrahším, produktom od Apple. Na vývojárskej konfrencii WWDC Apple ukázal, ako sa u podarilo skĺbiť zaujímavú konštrukciu z nerezovej ocele s doslova extrémnym výkonom. Počítač má len v základnej konfigurácii hmotnosť 18 kilogramov – jeho miesto je teda veľa stola alebo pod ním. Namiesto vodného chladenia komponenty ochladzuje vzduch z veľkých ventilátorov.

Spomínaná variabilita pri výbere komponentov je najväčšou devízou Macu Pro. V základnej verzii (za 5999 dolárov) sa bude počítač predávať s osemjadrom Xeon W-3223 s taktom 3,5 GHz, 32 GB operačnou pamäťou, 256 GB SSD diskom a grafickou kartou AMD Radeon 580X. Ak by to bolo pre záujmecu primálo, môže si vybrať ešte výkonnejšie komponenty. Na výber je procesor s 12, 16 , 24 ale aj 28 jadrami!

Monitor Apple Pro Display XDR bude Apple... Foto: Apple
Apple, Mac Pro Monitor Apple Pro Display XDR bude Apple predávať za 5000 dolárov. Stojan za ďalších 1000 dolárov.

Za cenu bytu v menšom meste

Najvýkonnejší 28-jadrový procesor Intel Xeon má taktovaciu frekvenciu jadra 2,5 GHz. S procesorom rastie chuť aj na väčšiu operačnú pamäť. Do dvanástich slotov je možné umiestniť spolu až 1,5 terabajtu operačnej pamäte. Úložisko na dáta je zas možné rozšíriť na 4 TB SSD a grafický výkon umocnia štyri grafické karty AMD Radeon Pro Vega II. Cena za takúto zostavu sapoľahky vyšplhá na 46-tisíc dolárov. Doplnkom k počítačovej zostave je aj 32-palcový LED monitor Pro Display XDR so 6K rozlíšením, ktorý stojí ďalších 5-tisíc dolárov. Ďalších až tisíc dolárov si Apple pýta stojan na monitor, ktorý funguje aj ako pivot s možnosťou otočenia monitora na dĺžku a na výšku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #Apple #Mac Pro