Služba Apple Pay zavíta na Slovensko už o niekoľko dní

Už v stredu 26. júna by mala byť služba Apple Pay spustená aj na Slovensku. V deň spustenia ju budú podporovať štyri banky, ďalšie sa pridajú neskôr.

21.06.2019 15:57
mobilné platby, nfc, platba, smartfón, mobil,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Trvalo to dlho. Majitelia zariadení Apple si na Slovensku na spustenie služby a platobnej brány Apple Pay museli niekoľko rokov počkať. Služba, ktorá funguje po celom svete, na Slovensko zavíta až v najbližších dňoch. V Česku pritom funguje niekoľko mesiacov. Príchod na Slovensko sa oneskoril kvôli technickým prípravám a dohodám s viacerými bankami, ktoré o spustenie Apple Pay prejavili záujem.

Nie všetky slovenské banky budú službu Apple Pay podporovať v momente jej spustenia. Zatiaľ, no stále len neoficiálne, sa očakáva, že Apple Pay bude v stredu podporovať len Slovenská sporiteľňa, Tatra banka, mBank a J&T Banka. Ďalšie banky sa pridajú s oneskorením. Meškať bude napríklad Poštová banka, ČSOB, VÚB aj 365.bank.

Ako platby cez Apple Pay fungujú? V podstate identicky ako pri konkurenčnej službe Google Pay. Stačí, ak užívateľ do svojho účtu a zariadenia priradí platobnú kartu banky, ktorá službu podporuje a pri platbe priloží svoje zariadenie k bezkontaktnému terminálu. Platby do vopred zvolenej výšky (určuje ju banka) sú potom automaticky potvrdené. Platiť však nie je možné s každým zariadením Apple. Potrebné je, aby podporovalo technológiu NFC. V súčasnosti tak bude možné štandardne platiť iPhonom od verzie 6 alebo napríklad hodinkami Apple Watch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google Play #NFC #Apple Pay #platobná brána