Hackeri získali kontrolu nad viacerými mobilnými sieťami po celom svete

Hackeri mali za cieľ získať informácie o konkrétnych ľuďoch. Do sietí sa infiltrovali tak hlboko a sofistikovane, že ich mohli dokonca na diaľku "vypnúť".

26.06.2019 10:02
Autá - hackeri Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

O kyberšpionáži sa toho už popísalo veľa. Najnovšia správa zasadila tvrdý úder tým, ktorí sa domnievali, že mobilné siete sú dostatočne zabezpečené. Americko-izraelská firma Cybereason informovalo o veľmi sofistikovaných útokoch na mobilné siete operátorov vo viacerých krajinách po celom svete. Útoky prebiehali v tichosti počas dvoch rokov a boli natoľko rozsiahle, že aj mnohým bezpečnostným analytikom vyrazili dych. „Hackeri využili phishingové útoky na získanie privilegovaného prístupu k sieťam, pričom s veľkou pravdepodobnosťou disponovali aj možnosťami na ich úplne odstavenie,“ uviedol pre BBC expert na kybernetickú bezpečnosť, profesor Alan Woodward z britskej University of Surrey.

Sofistikovaný útok, ktorý vyrazil dych aj odborníkom

Hackeri pracovali veľmi prefíkane a dlhodobo a ich cieľom boli vybrané mobilné siete v Európe, na Blízkom východe a v Ázii. Cybereason útoky nazval ako Operácia Softcell a uviedol, že mali za úlohu zbierať záznamy telefonátov a geolokátory niekoľkých desiatok až stoviek konkrétnych ľudí. Hackeri však mali prístup k dátam niekoľkých miliónov zákazníkov mobilných operátorov. Pomocou geolokátorov mohli útočníci zistiť, kde sa osoby práve nachádzajú. Záznamy z komunikácie im zas prezradili s kým, kedy a o čom si telefonovali a písali.

Americké siete pravdepodobne zasiahnuté neboli a tých, ktorých sa útoky týkali už bezpečnostná firma kontaktovala. Konkretizovať operátorov a krajiny ale nechcela. Stopy podľa nej vedú k čínskej hackerskej skupine APT10, ktorá podobné útoky údajne vykonáva aj na základe požiadaviek čínskej vlády. Zatiaľ však možno hovoriť len o indíciách, nie dôkazoch.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #hackerský útok #mobilné siete #čínska vláda #čínski hackeri