Ďalšie americké mesto v područí hackerov. Za dešifrovanie dát zaplatí státisíce

Už druhé mesto v štáte Florida sa v priebehu uplynulých týždňov stalo obeťou hackerov, ktorí mu na serveroch zašifrovali dôležité súbory. Vedenie mesta sa rozhodlo zaplatiť obrovské výkupné.

27.06.2019 15:00
trezor, hacker, útok, internet, bezpečnosť,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Takzvaný ransomvér patrí k najagresívnejším typom malvéru. Po tom, čo je počítač infikovaný, ransomvér v tichosti šifruje súbory na disku. Keď svoju úlohu dokoná, užívateľovi oznámi, že jeho súbory boli zašifrované silným algoritmom. Pre získanie kľúča na odomknutie zašifrovaných súborov je potrebné zaplatiť. Ak obeť nezaplatí včas, kľúč útočníci vymažú a všetky dáta sú nenávratne preč. Ani obeť, ktorá sa rozhodne zaplatiť, však nemá žiadne istoty, že kľúč k dešifrovaniu dát napokon aj získa. V niektorých prípadoch sú však zašifrované dáta natoľko dôležité, že obeť ani nemá veľmi na výber. Podobný osud postihol dve americké mestá v americkom štáte Florida. Stalo sa tak len v rozpätí niekoľkých týždňov.

Státisíce pre hackerov s neistým výsledkom

Mestečku Lake City hackeri zašifrovali veľké množstvo dôležitých dát, zablokovali prístup k e-mailom a platobnej bráne, cez ktorú mohli občania mestu platiť dane. Napriek tomu, že technici počítače od siete odpojili len niekoľko minút po odhalení hackerského útoku, na zásah bolo už neskoro. Mestskému zastupiteľstvu sa napokon podarilo dohodnúť s hackermi na nižšom výkupnom. Za prístup k súborom mali zaplatiť vo virtuálnej mene bitcoin sumu, ktorá sa blíži k 500-tisíc dolárom. Mesto bolo proti strate dát poistené, no z vlastného vrecka bude napriek tomu musieť zaplatiť 100-tisíc dolárov.

Lake City je tak už druhým mestom v priebehu dvoch týždňov, ktoré sa stalo terčom podobného typu útoku. Predmestie Palm Beach, Riviera Beach, takisto stratilo prístup k dôležitým údajom a nechalo sa vydierať hackermi. Za dešifrovanie dát mesto zaplatilo 600-tisíc dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #malvér #ransomvér #hackerský útok