Tip: Chystátate sa na dovolenku? Zistite, koľko zaplatíte za dáta v roamingu

Sezóna dovoleniek už začala. Niektorí už vycestovali, iný sa vycestovať ešte len chystajú. Pre tých, ktorí plánujú svoj mobil používať aj v zahraničí, prinášame niekoľko tipov, ako pri volaniach a dátovaní v zahraničí ušetriť alebo aspoň neprerobiť.

05.07.2019 11:48
cestovanie, dovolenka, turista, kufor, mobil,... Foto:
Ilustračné foto
debata

“V Európe ako doma” nie je len marketingová fráza, ktorú mobilní operátori dookola skloňujú. Proces prechodu k európskemu roamingu bez doplatkov trval niekoľko rokov a napriek tomu, že operátori sa regulácii z dielne Európskej únie vehementne bránili, nedokázali ju zastaviť. Regulácia vyvrcholila pred dvoma rokmi, vďaka čomu majú občania Európskej únie možnosť telefonovať, esemeskovať, ale aj surfovať na internete v ktorejkoľvek členskej krajine bez roamingových doplatkov. Dáta alebo pretelefonované minúty sa im odpočítavajú z balíka alebo naopak účtujú podľa rovnakého cenníka, aký platí na Slovensku. Platí však, že by mali byť o čosi striedmejší.

Európsky roaming, ale aj pravidlá férového používania

Pri využívaní mobilných služieb v niektorom z členských štátov u všetkých mobilných operátorov platia takzvané pravidlá férového používania (skr. FUP), podľa ktorých napríklad spotreba v EÚ počas posledných štyroch mesiacov musí byť v sumáre nižšia, než spotreba v domácej sieti. Ak tieto podmienky zákazník nedodrží, operátor mu má právo účtovať príplatky za odchádzajúce, ale aj prichádzajúce hovory, SMS a dáta.

Platnosť európskej regulácie by mohla vyvolávať dojem, že operátori už v prípade roamingu nemajú čo ponúknuť a ich ruky sú zviazané. Nie je tomu tak. Dôkazom sú vynovené ponuky slovenských operátorov, ktorí boli začiatkom leta kreatívni. “Pohrali” sa s roamingovými zónami, v ktorých sú zaradené krajiny s rôznymi roamingovými doplatkami, ale aj s dátovými balíčkami určenými pre zahraničie. Výsledkom je pomerne veľký zmätok.

Roamingové zóny sú iné pre hlas, SMS, aj dáta

Pozor si treba dať aj na to, že roamingové zóny líšia nie len medzi samotnými operátormi, ale aj medzi hlasom, SMS a dátami. Európska regulácia totiž upravuje len ceny za dáta, hlas a SMS v krajinách EÚ. Všetky ostatné krajiny si môžu operátori do svojich zón radiť podľa ľubovôle. A tak aj robia. O konečných cenách v danej krajine sa vopred neinformovaný turista dozvie až po prekročení hraníc.

Orange napríklad pri hovoroch zaradil Moldavsko do zóny 2 s vyššími cenami, no v prípade dát do nižšej a lacnejšej zóny 1. Podobne je na tom aj Austrália, ktorá je v prípade hlasu v zóne 3, no pri dátach v zóne 2. Kým Telekom spomínanú Austráliu pri dátach zaradil do výhodnejšej zóny 1 so 100 MB za 2,5 eura, v Orange patrí krajina do zóny 2 s cenou 9,9 eura za 100 MB. Opačná situácia je zas vo Švajčiarsku, ktoré v Telekome patrí do zóny 1, no v Orange do rozšírenej Európy s eurovým poplatkom mesačne za 100 MB dát.

Aké dátové balíky operátori v zahraničí ponúkajú?

Telekom do takzvanej Zóny 0 radí všetky krajiny Európskej únie, ale napríklad aj exotické destinácie ako Martinik či Guadeloupe v Karibiku, ktoré patria pod Francúzsko. Naopak, neďaleká Čierna Hora je zaradená v Zóne 2 s takmer dvojeurovým poplatkom za odchádzajúci hovor. Telekom má rovnako ako Orange odlišné delenie roamingových zón pre dáta a hlas. V letnej ponuke sa zameral na dátové balíčky, ktoré zlacnil a pomenil krajiny, ktoré sa v príslušných zónach nachádzajú.

V zóne 1 ponechal Švajčiarsko a USA a k zoznamu pridal ďalších 12 krajín z vyššej zóny – Turecko, Srbsko, Kanada, Mexiko, Austrália, Aruba, Ekvádor, El Salvador, Honduras, Kolumbia, Moldavsko a Peru. Okrem toho sa do zóny 1 dostala aj Argentína, Arménsko, Bosna a Hercegovina a Normanské ostrovy. Telekom pre tieto krajiny ponúka tri varianty dátových balíčkov – XS so 100 MB dát za 2,5 eura, L s 500 MB za 8 eur a XL s 1 GB za 12 eur.

Drahšia zóna 2 sa v prípade dát rozšírila o nové krajiny – Brunej, Dominikánska republika, Gruzínsko, Irak, Jordánsko, Kostarika, Palestína a Paraguaj. Návštevníci týchto alebo niektorej inej z 54 krajín v zóne 2 zaplatia za rovnaké objemy dát viac. Za 100 MB 5 eur, za 500 MB 20 eur a za 1 GB až 33 eur.

Pozor na cesty do Švajčiarska. Čo operátor, to iná zóna

Spomínaný Orange razí trochu odlišný postup pri roamingových dátach. Namiesto jednorazových balíčkov ponúka mesačné dátové balíky. V ponuke má variant Ahoj Dáta 50 MB pre zónu 1 a Švajčiarsko, ktorý okrem základných 50 MB grátis má aj ďalších 100 MB na deň za 60 centov. Tento, ale aj ďalšie balíky, možno mať aktivované aj pri cestách do ďalších vybraných krajín (napríklad Kanada, Japonsko, Mexiko, Turecko alebo USA), v ktorých operátor účtuje za 1 MB 39 centov. Zaujímavé je, že Monako, ktoré sa nachádza na juhu Európy, patrí takisto medzi krajiny s vyššou sadzbou.

Viac dát Orange ponúka v Európskej únii a Švajčiarsku s balíkmi Európa Dáta 100 MB a 1000 MB. Po vyčerpaní predplatených dát v balíkoch za 1 euro a 10 eur platia rovnaké podmienky ako pri balíku Ahoj Dáta – teda 100 MB za 60 centov, respektíve 39 centov pri návšteve vybraných krajín mimo Únie. Ďalšie tri balíky, menovite Svet Dáta, Svet Dáta 100 a Svet Dáta 500, sú určené pre cestovateľov mimo EÚ. Kým prvý balík za 1,9 eura mesačne neobsahuje žiadne predplatené megabajty, zvyšné dva majú v zónach 2 a 3 buď 100 (9,9 eura) alebo 500 MB (29,9 eura). Po prečerpaní dát platí rovnaká cena za megabajt vo vyšších zónach, ako u základného balíka Svet Dáta, teda 39 centov za megabajt.

Menej dát, no lacnejšie volania

Pre niekoho môže byť zaujímavá aj ponuka O2. Operátor má vo svojom Svetovom roamingu pokryté veľké množstvo turisticky vychytených miest, no naopak exotické krajiny zostávajú mimo jeho záujmu. To znamená, že zákazník by v nich pri dátovaní zaplatil nemalú sumu. Za aktiváciu služby si nepýta žiaden poplatok. Pre zónu 2, ktorá zahŕňa 28 krajín, má v ponuke len jeden dátový variant – 50 MB za 5 eur. Rovnaký balík ale obsahuje už aj 50 centové volania v zóne 2 (aj prichádzajúce aj odchádzajúce hovory), do ktorej patrí napríklad Austrália, Izrael, Kanada, Spojené štáty alebo Švajčiarsko.

Najmladší operátor 4ka sa orientuje takmer výhradne na ponuku na Slovensku a v EÚ. Napríklad pri paušáloch Sloboda ponúka 1 GB v celej EÚ, pri Sloboda+ 1+1,1 GB v EÚ (z 10 alebo 15 GB extra balíka). Pri zahraničnom roamingu, vrátane európskeho, nemá však na stránke informácie o tom, aké zmluvy má uzatvorené s roamingovými partnermi v zahraničí – konkrétne, či budú jeho zákazníci napríklad v susednom Česku využívať 4G sieť, alebo budú odkázaní na pomalšie 2G/3G. Zákazník sa takisto na stránkach 4ky nedozvie, či bude môcť v krajinách mimo EÚ surfovať na internete, alebo bude odkázaný na volania, SMS a dostupnosť Wi-Fi sietí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mobilní operátori #roaming #Európsky roaming #roamingové dáta