Test: Blížia sa dovolenky. Kam a ako uložiť svoje drahocenné fotky?

Fotky z dovoleniek či rodinných osláv si zaslúžia pozornosť. Nezabudnite si ich preto zálohovať. Prinášame niekoľko tipov, ako tak urobiť jednoducho a spoľahlivo.

06.07.2019 10:00
externý disk, harddisk, záloha, záloha dát,... Foto:
Záloha dát je to, na čo mnohí najviac zabúdajú.
debata

Ktoré súbory si vo vašom počítači ceníte najviac? Väčšina odpovedí bude pravdepodobne rovnaká – fotky. Fotky z dovoleniek, rodinných stretnutí, osláv s priateľmi, z promócií, či fotky vašich detí od momentu ich narodenia až po dovŕšenie dospelosti. Mnohí si uvedomujú, že strata takýchto fotiek je veľmi nepríjemná, no len málokto tomu aj aktívne predchádza. A preto, otázka na telo: Kedy ste naposledy svoje fotky a ďalšie dôležité súbory zálohovali? Pred týždňom, mesiacom, rokom alebo vôbec? Blíži sa čas dovoleniek a s tým spojené aj kvantum fotiek z mobilu, ktoré je potrebné roztriediť a náležite uložiť. Prinášame vám niekoľko tipov, ako tak urobiť.

Riešenie č. 1: Cloud

Ak ste sa so slovíčkom cloud doteraz nestretli, je na čase rozšíriť si obzory. Pod týmto pojmom si môžete okrem iného predstaviť akési internetové úložisko pre dáta najrôznejšieho typu. V praxi to znamená, že svoje súbory nebudete mať uložené u seba v počítači, ale na vzdialených serveroch poskytovateľa, ktorým môže byť Google, Microsoft, Apple, Dropbox, Amazon a mnohí ďalší. Podobných typov internetových úložísk je neúrekom a je čoraz ťažšie sa v nich zorientovať. Kým Microsoft napríklad ponúka svoj OneDrive aj s predplatným balíka Office, Google len za dve eurá mesačne ponúka veľmi pokročilé úložisko Google One so 100 GB priestorom. Komu teda svoje dáta zveriť, koľko za to zaplatiť alebo ako získať zopár gigabajtov zadarmo?

Ak používate telefóny Apple, jedným z najjednoduchších riešení pre zálohu fotiek pre vás bude služba iCloud. Len za jedno euro mesačne služba ponúka až 50 GB miesta pre fotky. Do iCloudu môžu byť uložené ale aj zálohy a niektoré dáta aplikácií. Vo výsledku však aj za euro mesačne získate priestor pre tisíce fotiek. V mobile je potom možné nastaviť automatické archivovanie fotiek do iCloudu, no v takomto prípade pozor. Ak ste vášnivý fotograf, ukladanie na vzdialené servery vám môže spotrebovať aj niekoľko gigabajtov z mobilných dát. V prípade pripojenia cez domácu Wi-Fi sieť ste v podstate limitovaný len rýchlosťou pripojenia, ktoré ale pri odosielaní dát môže byť výrazne pomalšie (najmä pri typoch DSL pripojenia). To platí aj pri akýchkoľvek iných cloudových službách. Ak plánujete zálohovať veľa a nedisponujete veľmi rýchlym pripojením (napríklad cez optiku), mali by ste tak robiť najmä v noci.

Veľmi dobrý pomer ceny a objemu úložiska ponúka tiež Google One. Na rozdiel od Apple je možné do jeho cloudu ukladať čokoľvek a z rôznych zariadení a operačných systémov. Za 100 GB si Google pýta 1,99 eura mesačne (alebo 19,99 eura za rok), dvojnásobná kapacita je o euro drahšia a za dva terabajty záujemca zaplatí bezmála 10 eur mesačne.

Ilustračné foto Foto: Google
Google Cloud, cloud Ilustračné foto

Kombinácia úložiska a prístupu k balíčku Office robí oveľa atraktívnejším cloud OneDrive od Microsoftu. Za terebajtové úložisko a domáci Office pre jedno zariadenie zaplatí záujemca 7 eur mesačne alebo 69 eur za rok. Pri rodinnej verzii so šiestimi licenciami a 6 × 1 TB dát je cena o 3, respektíve 30 eur vyššia. V ponuke je aj OneDrive bez Officu za 2 eurá mesačne (100 GB) a bezplatný variant Basic s 5 GB.

Jednou z najrozšírenejších je služba Drobox, ktorá zadarmo ponúka len dva gigabajty pre súbory. Pri rozšírení úložiska je už cena podobná tým od Google a Microsoftu. Za 2 terabajty si Drobox pýta necelých 12 eur mesačne, za 3 terabajty takmer 20 eur mesačne.

Riešenie č. 2: Externé úložiská

Ako sme už spomínali, pri zálohe dát do cloudu môže byť najviac limitujúca rýchlosť internetového pripojenia. Pri DSL prípojke môže rýchlosť odosielania dosahovať len zlomok rýchlosti sťahovania. Pri bežnom používaní internetu si to všimnete málokedy, no akonáhle súbory nie len sťahujete ale aj posielate, čas, za ktorý tak urobíte, sa môže počítať aj na hodiny. V takomto prípade je pri zálohe fotiek lepším riešením domáce úložisko – konkrétne externý disk. Ten sa k počítaču dnes už pripája zväčša cez rýchle USB 3.0, vďaka čomu naň presuniete gigabajty fotiek v priebehu sekúnd.

Ani v prípade externých diskov nemusí byť výber úplne jednoduchý. Potrebujete 200 GB, 1 TB alebo viac? Hľadáte kompaktnejšie rozmery a vyššiu odolnosť alebo vám na veľkosti nezáleží? Potrebujete rýchlejší SSD disk alebo klasický pevný harddisk? My sme mali možnosť vyskúšať aj pevný, aj SSD disk. V čom sú ich výhody a naopak nevýhody?

Radšej harddisk alebo odolnejšie SSD

Ak sa rozhodnete napríklad pre SSD disk, vyberať si môžete medzi diskami niekoľkých výrobcov. Najviac ich ponúka Samsung, A-Data, Western Digital a SanDisk. Ich cena začína niekde pri 50 eurách a končí pri stovkách eur. Pri SSD disku, ktorý nemá žiadne pohyblivé časti a je teda odolnejší a ľahší, by ste sa mali zamerať na prenosové rýchlosti. Tie určujú, ako rýchlo dáta do disku nahráte a ako rýchlo ich načítate. SSD disky majú aj tú výhodu, že sú veľmi malé. V niektorých prípadoch ich môžete doslova zavesiť na kľúč.

SSD disk môže mať aj veľkosť balíčka zápaliek.... Foto: Tomáš Švec
SanDisk, SSD disk, externý disk SSD disk môže mať aj veľkosť balíčka zápaliek. (na fotke SanDisk Extreme Portable SSD).

Nami testovaný SSD disk SanDisk Extreme Portable SSD (s kapacitou 250 GB) patrí k zlatému štandardu. Má miniatúrne rozmery a v porovnaní s inými je napríklad vodeodolný. Namiesto klasického veľkého USB konektoru má menší USB-C konektor, ktorý nájdete najmä v novších počítačoch a notebookoch. Vďaka nemu je prenos dát rýchlejší (do 550 MB/s pri čítaní). V balení sa nachádza aj nástavec na USB-A a disk je tak možné pripojiť aj k počítačom bez plochého USB-C konektora.

SanDisk Extreme Portable SSD 250 GB – cena: od 100 eur

Alternatívy:

Western Digital 2.5 My Passport SSD 256 – cena: od 80 eur

Samsung SSD T5 250 GB – cena: od 110 eur

Alternatívou k externým SSD diskom sú kompaktné 2,5-palcové harddisky, ktoré sú najmä pri nižších kapacitách rovnako lacné ako SSD disky, no pri cenách okolo sto eur je už viditeľný rozdiel v ich kapacite. Kým SSD disk bude mať pri tejto cene kapacitu okolo 250 GB, harddisk až dva terabajty. Ak máte v pláne okrem fotiek archivovať aj iné multimédiá, dodatočná kapacita vám môže prísť vhod. Počítať ale musíte s tým, že harddisk bude ťažší, väčší a náchylnejší na odrazy a menej šetrné zaobchádzanie.

Pevný disk Western Digital My Passport, SSD... Foto: Tomáš Švec
Sandisk, Western Digital, pevné disky, disky, SSD, USB kľúč, dáta, pamäť, šifrovanie, dovolenka Pevný disk Western Digital My Passport, SSD disk SanDisk Extreme 510 a Wi-Fi USB kľúč SanDisk Connect Wireless Stick

Western Digital My Passport 2 TB – cena: od 90 eur

Seagate BackUp Plus Ultra Slim 2 TB – cena: od 100 eur

Pomôže aj SD karta

Niekedy väčšia kapacita príde vhod už aj priamo v zariadení. Nie je nič horšie, než keď foťák alebo mobil ohlási plnú pamäť. S iPhonom si bez dostupnosti iCloudu alebo pracného triedenia fotiek nepomôžete, v prípade mobilov s Androidom môžete siahnuť po microSD karte, pri foťákoch zas po SD karte. Ceny za pamäťové médiá tohto typu v posledných rokoch klesli tak výrazne, že “pamäťovku”, ktorú by ste pred rokom kupíli za 30 eur, nájdete pri troche šťastia dnes už vo výpredaji za zlomok tejto sumy. Micro SD kartu s kapacitou 64 GB zoženiete už za 10 eur, kartu s dvojnásobnou kapacitou za 20 alebo 30 eur. Opäť ale pozor na prenosové rýchlosti. Čím vyššia rýchlosť, tým lepšie. Pri mobiloch a foťákoch, ktoré natáčajú aj videá vo vyššom rozlíšení je veľmi dôležitá najmä rýchlosť zápisu. Oplatí sa preto investovať pár eur navyše do karty s prívlastkami ako Extreme, Ultra, Extreme Pro a podobne.

Samsung MicroSDXC 128 GB – cena: od 40 eur

SanDisk MicroSDXC 128 GB Extreme Plus A2 – cena: od 45 eur

Kingston Canvas React SDXC 128 GB – cena: od 40 eur

SanDisk Extreme Pro SDXC 128 GB – cena: od 50 eur

Riešenie č. 3: kombinácia disku a cloudu alebo NAS

Treťou alternatívou, ktorá môže osloviť najmä náročnejších používateľov je inteligentné externé úložisko. Takéto úložisko má v sebe okrem disku aj mikroprocesor a vlastný operačný systém, do ktorého je dokonca možné inštalovať rôzne užitočné aplikácie a vytvoriť si vďaka nim zo zariadenia domáce multimediálne centrum, poštový server či sofistikovanejšie cloudové úložisko vďaka pripojeniu disku na internet. Takéto riešenie v jednoduchšej forme ponúka napríklad Western Digital. Určené je pre náročnejších užívateľov, ktorí ale nechcú stráviť hodiny inštalovaním operačného systému a jeho konfigurovaním.

My sme mali možnosť vyskúšať obe takéto alternatívy. Tou jednoduchšou je spomínané inteligentné úložisko Western Digital My Cloud Home s veľkosťou 2 TB. Na rozdiel od bežných externých diskov je My Cloud Home o čosi väčší – nachádza sa v ňom totiž klasický 3,5-palcový harddisk. Aby disk mohol plnohodnotne fungovať, potrebuje pripojenie na internet. Komunikuje totiž so vzdialeným serverom, vďaka čomu má napríklad užívateľ prístup k svojim dátam aj mimo domova, či už stránku MyCloud alebo mobilnú aplikáciu (pre Android a iOS). Úložisko podporuje aj správu viacerých účtov pre rôznych používateľov, streamovanie hudby a videí do televízora alebo reproduktorov Sonos a má tiež zjednodušenú synchronizáciu záloh z počítača. Riešenia ako ponúka Western Digital sú kompromisom medzi cloudom, pri ktorom sú všetky súbory uložené na serveroch poskytovateľov a externým diskom, ktorého neustále prenášanie nemusí byť vždy praktické. Zároveň je My Cloud Home lacnejší než takzvaná NAS (z angl. Network Attached Storage), ktorá sa štandardne predáva bez disku.

Ukladať dáta je možné aj s väčšou či menšou... Foto: Tomáš Švec
Western Digital, My Home Cloud Ukladať dáta je možné aj s väčšou či menšou mierou automatizácie vďaka externým diskom pripojeným do cloudu (na fotke Western Digital My Cloud Home).

Western Digital My Cloud Home 2 TB – cena: od 135 eur

Takzvané dátové úložiská na sieti (Network Attached Storage – NAS) majú svojich prívržencov z radov technologických nadšencov, ktorí si chcú úložisko nakonfigurovať podľa najrôznejších predstáv. Využívať ho nemusia len ako archív dát, ale aj ako poštový server, multimediálne centrum a podobne. Možností je neúrekom, čo ale pridáva aj na zložitosti nastavenia takéhoto systému. Na výber sú lacnejšie dátové úložiská pre jeden disk (predávajú sa zväčša bez disku) alebo pre dva či štyri disky. Zapojenie viacerých diskov nemá len význam pri navyšovaní kapacity, ale najmä bezpečnosti. Dáta sa v takom prípade môžu ukladať aj simultánne na dva disky naraz. Keď jeden disk zlyhá, stačí ho vymeniť a dáta z druhého disku naň zrkadlovo skopírovať. Pri NAS sú dôležité aj hardvérové parametre. Výkonnejší procesor a väčšia pamäť môžu napríklad znamenať rýchlejšie dekódovanie videa a komprimovanie fotiek. Na druhej strane, práve NAS sa stávajú častejším terčom útokov hackerov, preto je potrebné neustále aktualizovanie systému, ktoré ale našťastie môže byť plne automatizované, a teda aj “bezbolestné”. Niektorí výrobcia NAS úložisk ponúkajú aj mobilné aplikácie pre rôzne softvérové nadstavby. V prípade Synology je veľmi zaujímavá napríklad aplikácia Moments, ktorá svojim fungovaním pripomína archív fotiek na Google, no s tým rozdielom, že sú uložené len lokálne a nikto iný, okrem ich majiteľa k nim nemá prístup. Cez aplikáciu Moments v mobile je možné archivovať fotky na vzdialenom dátovom úložisku, ale takisto využiť aj ich inteligentné triedenie.

NAS Synology DS119j – cena: od 110 eur

NAS QNAP TS-128A – cena: od 140 eur

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Western Digital #letná dovolenka #Nas #iCloud #SanDisk #cloud #záloha dát #záloha fotiek #dovolenka 2019 #Google One