Huawei má plán B. Jeho nový operačný systém má byť rýchlejší než Android

Po tom, čo prezident Trump skomplikoval život ľuďom vo firme Huawei, si čínsky výrobca smartfónov začal pripravovať plán B. Jeho súčasťou je aj použitie vlastného operačného systému. Podľa Huawei má byť o viac než polovicu rýchlejší než Android.

10.07.2019 10:00
Huawei, P30 Pro Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Na začiatku by zrejme len málokto predpovedal, akú lavínu udalostí môže spustiť zaradenie Huawei na čiernu listinu nežiadúcich firiem v Spojených štátoch. Firma nie len, že mala stratiť prístup ku komponentom niektorých amerických firiem, ale aj ku kľúčovým komponentom operačného systému Android. Ruky preč sa rozhodol dať aj Google, ktorý by nemal zariadeniam Huawei umožniť prístup k obchodu Google Play a niektorým ďalším dôležitým službám. Huawei by síce Android mohol využívať aj naďalej, no stratilo by to význam. Rozhodnutie spoza oceána by malo mať aj priamy dopad na fungovanie čínskeho molocha v Európe. Služby ale aj komponenty, ku ktorým by stratil Huawei prístup, by sa totiž dotkli úplne všetkých bez rozdielu, keďže sídlo firiem, ktoré ich poskytujú, je práve v Spojených štátoch.

Plán B môže byť aj plánom A

Po stretnutí prezidentov Spojených štátov a Číny to už vyzeralo, že uvalené sankcie na čínsku firmu by sa mali zmierniť, no zatiaľ tomu nič okrem oficiálnych deklarácii nenasvedčuje. Čo sa teda bude diať ďalej? Odpoveď nie je jednoznačná, no jedno je isté. Huawei sa pripravuje na plán B. Plánom B je úplne odstrihnutie sa Androidu a jeho výmena za vlastný operačný systém, interne označovaný ako Hong Meng OS.

Nový operačný systém, ktorý by mohol poháňať budúce smartfóny Huawei, má byť postavený na Linuxe. Podľa slov riaditeľa firmy má byť Hong Meng OS až o 60 percent rýchlejší než Android. Čo presne to znamená a v akých úlohách má byť systém rýchlejší, zatiaľ nevedno. Rovnako nie sú známe ani informácie o tom, akým spôsobom chce Huawei zabezpečiť, aby užívatelia nestratili prístup k množstvu aplikácií, ktoré si dnes môžu do Androidu inštalovať.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sankcie #android #Huawei #Donald Trump #Hong Meng OS