Google má problém. Jeho hlasový asistent odpočúva ľudí bez ich vedomia

Asistent by mal reagovať len na povel, no namiesto toho nahrával celé konverzácie ľudí. Google tvrdí, že len zbieral podklady na dôslednejšiu analýzu hlasu.

15.07.2019 14:40
google home mini Foto:
Reproduktor Google Home mini s hlasovým asistentom Google Home.
debata (13)

Používate hlasových asistentov? Potom pozor na to, čo pred nimi hovoríte. Napriek tomu, že by mali počúvať len na povel, množia sa prípady, keď ľuďom načúvajú aj bez neho. Najnovšie musí Google vysvetľovať, či a prečo počúva jeho hlasový asistent Google Home používateľov aj počas bežnej konverzácie. Najnovšiu kauzu spustil belgický spravodajský portál VRT NWS, ktorý tvrdí, že získal tisícku konverzácií nahratých prostredníctvom asistenta Google Home v Belgicku a Holandsku. Google tvrdí, že nahrávky pochádzajú od ľudí, ktorí ich mali analyzovať pre zlepšovanie ich lingvistických schopností. Nemalo ísť pritom o celé nahrávky, ale len ich malé časti.

Načúval aj bez privolania

Napriek tomu ale nové odhalenie prináša so sebou aj viacero otázok o tom, kedy a ako Google nahrávky získava. Podľa belgického VRT až 153 nahrávok malo charakter konverzácie, ktorá nikdy nemala byť nahraná, nakoľko užívateľ asistenta neprivolal štandardným povelom “OK Google”. Tieto nahrávky údajne obsahovali rozhovory zo spálne, dialóg rodičov s deťmi, ale aj záznam telefonických rozhovorov s vyslovenými citlivými údajmi.

Je možné, že Google začal hovory nahrávať po tom, čo užívateľ vyslovil slovné spojenie, ktoré sa mohlo na “privolávaciu” frázu podobať. Google na zistenia VRT reagoval tvrdením, že nahrávky zdieľa s expertmi, ktorí rozumejú rôznym podobám jazyka vrátane jeho akcentov, a ktorí mu pomáhajú pri zdokonaľovaní rozpoznávania reči. V súčasnosti sa údajne zaoberá tým, ako je možné, že sa nahrávky dostali do rúk nepovolaných osôb.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #hlasový asistent #Google Home