Tip: Ošiaľ menom FaceApp pobláznil svet. Viete kam putujú vaše fotky?

Aplikácia, ktorá doslova pobláznila svet, má svoje úskalia. Len málokto sa zaoberá otázkou, či možno aplikácii FaceApp dôverovať.

20.07.2019 10:00
Trendy App Privacy Foto: ,
Aplikácia FaceApp.
debata (2)

Aplikácia FaceApp v priebehu niekoľkých dní spôsobila vo svete obrovský ošiaľ. Možnosť upraviť portréty tak, že osobe pridáte niekoľko desiatok rokov alebo ju naopak omladíte, pridáte jej úsmev, bradu, okuliare, či zmeníte farbu vlasov, prilákala státisíce ľudí. Tí, ktorí aplikáciu na svojom mobile vyskúšali boli obvykle natoľko ohromení výsledkom, že svoje “staršie ja” zdieľali na všetkých sociálnych sieťach počnúc Facebookom a Instagramom. Len málokto si však uvedomuje riziká, ktoré sú s používaním aplikácie spojené.

Tvorca voľne dostupnej aplikácie tvrdí, že “väčšina” fotografií používateľov je automaticky odstránená v priebehu 48 hodín od ich nahrania na vzdialené servery. Na serveroch sa fotografie ukladajú kvôli ich spracovaniu pomocou umelej inteligencie. Algoritmus rozpozná tvár človeka a aplikovaním rôznych filtrov ju dokáže veľmi dôveryhodne upraviť.

Sú fotky naozaj uložené na ruských serveroch?

Nie všetci ale aplikácii FaceApp dôverujú. Vývojár aplikácií Joshua Nozzi na svojom Twitteri napríklad napísal, že FaceApp na servery odosiela aj iné fotografie z mobilu, než len tie, ktoré si vybral používateľ. Francúzsky odborník na internetovú bezpečnosť, vystupujúci pod pseudonymom Elliot Alderson, ale tvrdí, že žiadne fotografie okrem tých, ktoré si zvolil užívateľ, sa na vzdialené servery nenahrávajú. Rovnako tak nie sú používané ani na zdokonaľovanie algoritmov rozpoznávajúcich tvár. FaceApp používa “fotografie len na ich editovanie,” uviedol pre BBC tvorca aplikácie, Yaroslav Goncharov. Skutočný problém sa ale môže ukrývať úplne inde.

Fotografie sa neodosielajú na servery v Rusku, ako mnohí tvrdia. Napriek tomu, že tvorca aplikácie sídli v ruskom Petrohrade, fotografie užívateľov nahráva na americké servery. Prečo však fotky nemôžu byť spracované priamo v mobile? Ak by ich mal spracovať mobil, mohlo by to trvať niekoľkonásobne dlhšie, skrátila by sa výdrž na batériu a technologické know-how by sa mohlo dostať do rúk konkurentov.

Pozor na ochranu súkromia

Ak by si užívatelia mali dávať na niečo pozor, sú to podmienky používania aplikácie. Píše sa v nich totiž, že fotografie môžu byť použité aj na komerčné účely, ako sú napríklad reklamy. Užívatelia teda nemajú úplnú kontrolu nad tým, kde ich údaje skončia, navyše ani tvorca aplikácie explicitne nehovorí o tom, že všetky fotografie sú do 48 hodín odstránené. “Nahrané fotografie môžeme uložiť do cloudu. Chceme si byť istí, že užívatelia nenahrávajú fotografie opakovane,” upresňuje Goncharov.

Steven Murdoch z University College London pre BBC uviedol, že podmienky používania, s ktorými užívatelia súhlasia, umožňujú aplikácii akýmkoľvek spôsobom narábať s fotografiami. “Firmy vedia, že takmer nikto si nečíta podmienky používania, preto požadujú čo najviac právomocí pre prípad, že by sa im mohli v budúcnosti zísť,” varuje S. Murdoch.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #súkromie #FaceApp