Zdieľané kolobežky už jazdia aj po Bratislave. Ponúka ich služba Mint

V uliciach Bratislavy sa z nenazdajky objavili desiatky čierno-oranžových kolobežiek. Mint je prvou službou, ktorá na Slovensku ponúka zdieľané kolobežky.

24.07.2019 12:35
Mint, zdieľané kolobežky, bikesharing Foto:
V Bratislave sa z ničoho nič objavili zdieľané kolobežky Mint.
debata

Ak ste boli na dovolenke v zahraničí alebo aspoň na výlete v susednej Viedni, možno ste si všimli veľké množstvo ľudí jazdiacich na kolobežkách. Niektorí z nich kolobežky vlastnia, iní si ich požičiavajú rovnako ako bicykle cez populárne služby bikesharingu.

Zdieľané kolobežky sa v posledných rokoch stali vo svete veľmi populárnymi. Snáď najznámejšou službou na zdieľanie kolobežiek je Lime, ktorá na Slovensku zatiaľ nepôsobí. Neohlásenú premiéru však v týchto dňoch mali kolobežky firmy Mint, ktoré si možno požičať v centre Bratislavy. Minit začal na Slovensku fungovať bez akejkoľvek kampane.

Kolobežky Mint sa odomykajú naskenovaním QR kódu. Foto: Tomáš Švec
kolobežky, zdieľané kolobežky, Mint Kolobežky Mint sa odomykajú naskenovaním QR kódu.

Kolobežky nie sú najlacnejšie. Jazdí sa len v centre mesta

Služba funguje na princípe minútovej tarifikácie. Užívateľ za odomknutie kolobežky zaplatí jedno euro a za každú minútu jazdy 15 centov. V prípade státia mu bude služba účtovať 4 centy za každú začatú minútu. Aplikácia upozorňuje, že s kolobežkami je možné jazdiť len na ceste vyhradenej pre cyklistov a výhradne v centre mesta. V porovnaní s bikesharingom služba nie je lacná. Za celodenný prenájom záujemca zaplatí 30 eur, pričom si musí dať pozor, aby kolobežku stihol vrátiť do 24 hodín od začatia prenájmu. Ak maximálnu dobu prenájmu nedodrží, Mint mu z karty strhne 900 eur, čo je rovnaká suma ako za odcudzenie kolobežky.

Kolobežky Mint sa odomykajú naskenovaním QR kódu.
Zdieľané kolobežky v uliciach v Bratislavy.
+5Kolobežky majú dva základné ovládacie prvky -...

Používanie kolobežiek je jednoduché. Každá je vybavená dvoma páčkami, na pridávanie rýchlosti a spomaľovanie, a nožnou brzdou. Kolobežky sa odomykajú naskenovaním QR kódu v mobilnej aplikácii, ktorú si je potrebné najprv stiahnuť do mobilu a zaregistrovať sa v nej. Pri registrácii si služba od používateľa pýta e-mailovú adresu aj telefónne číslo, pričom oba údaje overuje (cez SMS a autorizačný e-mail). Až po potvrdení ich správnosti je možné službu začať používať. Unikátny QR kód sa nachádza na riadidlách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bikesharing #Mint #zdieľané kolobežky