Predvolený prehliadač v Androide? Google konkurentov zapojí do súťaže

Za to, že Google zneužíval svoju dominantnú pozíciu v Androide, mu Európska únia v roku 2018 nadelila rekordnú pokutu vo výške 4,3 miliardy eur. Po roku firma prichádza s novinkou, vďaka ktorej umožní aj svojim konkurentom “ukrojiť” si z koláča. Nebude to však zadarmo.

04.08.2019 10:00
android, google Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa rozhodnutia Európskej komisie musí Google používateľom umožniť vybrať si, ktorý vyhľadávač chcú vo svojom Androide primárne využívať. Doposiaľ bol prvou, a prakticky aj jedinou, voľbou vyhľadávač Google. Po novom musí dať firma pri nastavovaní systému užívateľom v Európskej únii na výber. Na zozname štyroch vyhľadávačov sa okrem Google objavia aj traja konkurenti. Podľa akých kritérií ich bude firma vyberať? Niektorú zo štyroch pozícií si budú môcť konkurenti “vysúťažiť”. Prví traja, ktorí ponúknu najviac peňazí, sa v náhodnom poradí objavia na zozname možných predvolených vyhľadávačov.

Niektorí kritici hovoria o tom, že z nového aukčného systému nebudú napokon profitovať užívatelia. Vyberať si totiž budú medzi tými, ktorí ponúkli najviac, nie tými, ktorí sú najlepší. Navyše, v každej krajine EÚ samostatne bude vyhlásená nová aukcia.

Pokuta, ktorú Google od Európskej únie v júli minulého roka dostal, sa týkala zneužívania dominantnej pozície v mobilných zariadeniach so systémom Android. Európska komisia firmu obvinila vo viacerých bodoch. V jednom z nich sa uvádza, že Google nútil výrobcov smartfónov a tabletov s Androdiom predinštalovávať jeho vlastnú aplikáciu na vyhľadávanie na internete a prehliadač Chrome. Google mal tiež platiť najväčším výrobcom a mobilným operátorom za to, že budú exkluzívne inštalovať jeho vyhľadávač na predávaných zariadeniach. Takisto mal výrobcom brániť v predaji zariadení s upravenou verziou Androidu. Európska komisia takéto správane vyhodnotila ako narušovanie súťaže a firme udelila pokutu vo výške 4,3 miliardy dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Európska komisia #android #internetový vyhľadávač